bnb

БНБ утвърди новото ръководство на държавната ББР. Стоян Мавродиев вече е банкер

Българската народна банка (БНБ) е одобрила номинациите за нови членове на управителния съвет на държавната Българска банка за развитие (ББР). Това става ясно от вписвания в регистъра на одобренията на ръководни органи, който централната банка води. С последното му обновяване за 29 септември в него вече фигурират имената на номинирания от правителството бивш председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Румен Митров, също от КФН и досегашния директор кредитиране в ББР Николай Димитров.

Паралелно с това икономическото министерство пусна лаконично съобщение, че предстои надзорният съвет да банката гласува персонални промени в състава на управителния съвет, без да се посочват имена. „Веднага след това се очакват да бъдат предложени и гласувани от Общото събрание на ББР промени в Устава на банката, които да гарантират още по-успешното управление в контекста на най-добрите практики“, гласи второто и последно изречение в прессъобщението.

Въпреки противоречията, липсата на банкерски опит у бившите надзорници и призивите на извънпарламентарни партии те да не бъдат одобрявани и последната пречка отпада.

От регистъра на БНБ става ясно, че и тримата новопредложени членове на борда ще бъдат изпълнителни директори. По устава на банката това е максималният брой, което означава, че дори и някой от настоящото ръководство да остане, той ще трябва да се лиши от изпълнителни функции, коментира „Капитал”. Според публикацията им засега е сигурно, че двама – Билян Балев и Ангел Геков, напускат, като единствено не е ясна съдбата на третия директор – Илия Кирчев.

По информация на „Капитал“ рокадата в банката е инспирирана от Брюксел и Франкфурт, където интересът към ББР се е изострил след отпуснатия в края на миналата година кредит на контролирания от политика Георги Гергов „Международен панаир Пловдив“. Банков надзор е правил специална проверка по отношение на големите експозиции и докладът от нея е бил комуникиран и с ЕЦБ. ББР е и най-големият в България реципиент на средства по плана Юнкер.

Въпреки критиките към номинациите, които и досега не са официално обявени, икономическият министър Емил Караниколов защити Мавродиев в интервю по „Канал 3″. „Определени кръгове не харесват Стоян Мавродиев, но това не значи, че не е професионалист“, заяви той. Когато пое от финансовия министър контрола над ББР, той първо каза, че не предвижда промени, а после – че ще се прави анализ на дейността и след това ще се решава. Досега такъв анализ не е оповестяван.

По устава на банката членовете на управителния съвет се избират от надзорния й съвет, като не е нужно да се свиква общо събрание на акционерите – освен държавата символичен миноритарен дял има и Банка ДСК. Така чисто формално изборът е на тричленния надзорен съвет на ББР. В него влизат бившия зам.-министър на финансите Атанас Кацарчев, който заемаше поста по времето на Милен Велчев, и настоящите зам.-министри на финансите и на икономиката Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов. За промените в устава обаче ще е нужно общо събрание.

FB Comments
Предишна публикация:
Стоян Мавродиев
Утвърждаването на Стоян Мовродиев начело на ББР нещо се бави. 5 партии с Отворено писмо до БНБ

  Чрез отворено писмо до БНБ 5 извънпарламентарни партии продължават акцията си срещу избирането на бившия шеф на КФН Стоян...

ndk
Ремонтът на НДК-„златно яйце“ за крадене покрай европредседателството

Покрай европредседателството на България май се задават големи комисионни. В цялата история на ЕС май няма да има по-скъпо председателство....

slavi_trifonov
Слави Трифонов даде старт на политическите си атаки: Първата срещу президента Румен Радев

  Шоуменът, нов политик, Слави Трифонов, който преди дни обяви кастинг за нови политици, премина към курс на открита конфронтация...

Затвори