Skopie-11

Помъдряха ли в Скопие?

Македонското министерство на културата официално ще обяви спиране на проекта „Скопие 2014″, който бе започнат при управлението на предишния премиер Никола Груевски, съобщи БГНЕС.

Този проект стартира през 2009 година и напълно промени центъра на Скопие.

Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро.

Около него има още десетки други паметници – като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до кораби в река Вардар.

Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. Проектът предвижда и поставяне на огромно „Панорамно колело“ за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха променени в барок.

Според различни изчисления „Скопие 2014″ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

Македонското министерство на културата смята да реши проблема на няколко етапа и разглежда различни сценарии. Първо ще се започне с най-спорните паметници и тези, които са в етап на строителство.

„Незабавно трябва да спрем проектът „Скопие 2014″, защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони…, които са абсолютно ненужни и струват скъпо“, каза неотдавна министърът на културата Роберт Алагьозовски.

Той подчерта, че веднага трябва „да извършим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този проект, който превръща страната ни в заложник на зла клетва от опасен магьосник“.

FB Comments
Предишна публикация:
Проф. Георги  Чобанов
Проф. Георги Чобанов: Реформи се правят от качествен елит, а не от полуграмотни хора

Всяко общество се управлява от елита, а съдбата му зависи от качествата на този елит, от неговата компетентност и почтеност....

nac-futbol
И това се случва? Националите ни по футбол прeди Гана в класацията на ФИФА

Националният отбор на България се изкачи с 14 места до 38-о в световната ранглиста на ФИФА след победата над Швеция...

MEP Mariya GABRIEL in the European Parliament in Strasbourg
Коментар на Мария Габриел за речта на Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очерта ясно своята визия за бъдещето – свързана, силна и приобщаваща Европа. Така коментира...

Затвори