MEP Mariya GABRIEL in the European Parliament in Strasbourg

Коментар на Мария Габриел за речта на Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очерта ясно своята визия за бъдещето – свързана, силна и приобщаваща Европа. Така коментира речта на Юнкер българският еврокомисар Мария Габриел. Според  нея тази реч задава не само рамката за бъдещо развитие на Съюза, но и очертава постигнатото до момента, като дефинира основните предизвикателства, пред европейските страни.

“Европа постигна много. Ако погледнем икономиката ще видим, че тя реализира устойчив растеж, намалява безработицата, откриват се много нови работни места. Но от друга страна, Европа все още не е онзи технологичен лидер, който искаме да бъде. Това е едно огромно предизвикателство – да  направим така, че да видим технологичното лидерство на Европа в близко бъдеще”, твърди комисарят по цифровата икономика и общество.

Технологиите ще определят в голяма степен конкурентноспособността на икономиките, а оттам и възможностите на хората да имат по-добър живот, допълва тя. Еврокомисарят приветства централната роля, която Жан-Клод Юнкер дава на технологиите при защита правата на гражданите  и сигурността на страните. „За мен това звучи като послание, че нашето бъдеще е общо, нашето бъдеще е дигитално.”, казва еврокомисарят. Тя споделя напълно разбирането на председателя на ЕК, че киберсигурността трябва да застане в центъра на общите усилия на страните членки. Темата е част от нейното портфолио като еврокомисар.

”Много е важно на ниво Европейски съюз да имаме бърз и ефективен механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова  кибератака. Да можем да споделяме информация е от първостепенно значение. Така че гражданите на Съюза, бизнеса, институциите да се чувстват защитени и предпазени”, допълва тя.

Според Мария Габриел, тази част от бъдещето, очертано в речта на Жан-Клод Юнкер, вече се случва. Съвсем скоро ще бъдат разширени функциите  на Агенцията за киберсигурност, които ще я направят по-оперативна и по-ефикасна. Но не само това. Всеки европейски потребител, който ползва услуга или купува стока през мобилно устройство или компютър, ще бъде още по-защитен чрез предстоящото приложение на европейската схема за сертифициране на сигурността на продуктите.

Посланието за равенство между различните страни членки и равенство на гражданите пред принципите и правилата на ЕС е изключително важно за нас българите, коментира българският еврокомисар. “Не” на втора категория граждани, “не” на втора категория работници, „не“ на втора категория потребители”, категорична бе Мария Габриел.

Според нея посланието в речта е много ясно – ако искаме да имаме Европа на бъдещето – то това ще е Европа на принципите. На принципите, които са валидни и се спазват от всички -настоящи и бъдещи членки. Но и това ще е една свързана и приобщаваща Европа, смята комисарят по цифровата икономика и общество

“Радвам се, че Жан-Клод Юнкер посочи Западните Балкани като бъдеща част от Европа. Това е приоритет и на българското председателство и българският премиер Бойко Борисов и цялото правителство работят упорито по този въпрос. Голяма част от  това, което председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очерта като бъдеще на ЕС ще се обсъжда по време на българското председателство на Съвета на ЕС. От тази гледна точка речта му е много важна и поставяща България в центъра на европейския дебат за бъдещето на Европейския съюз“, заключи българският еврокомисар.

FB Comments
Предишна публикация:
Radev
МВР мотивирано да разкрие отвличането на Адриан Златков

Ние знаем, че такова едно отвличане пречи не само на бизнес, то пречи на всеки един от нас, то всява...

sudguk
Наш суджук -защитен продукт в Исландия

Горнооряховският суджук влиза в Споразумението между Европейския съюз и Исландия за закрила на географските означения на селскостопански продукти и храни....

max_telecom
МАКС ТЕЛЕКОМ не работи, но продължава да начислява сметки за недоставени услуги на бивши клиенти

Как така става оператор на мобилна телефония и интернет, който не предоставя от пролетта на тази година услуга на своите...

Затвори