bokova-mitrev-tanc

Българският представител в ЕБВР Калин Митрев консултант на „Азербайджанската пералня“ на 2,9 млрд. долара

Съпругът на Ирина Бокова заявявя, че хонорарите му са легитимни, декларирани в България и за тях са платени данъци

Българска следа в огромна схема за пране на пари, изнася британският вестник „Гардиън“.  Разследването е установило, че елитът на Азербайджан е генератор на мащабна афера за 2,9 милиарда долара, а българинът Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, е бил част от  тайна схема, с която властите в Азербайджан са налели колосални суми на политици и журналисти.

 

Това е станало в рамките на лобистка кампания, целяща отклоняване на критиките от управлението на президента на страната Илхам Алиев. Той е син на покойния Хейдар Алиев, някогашен първи секретар на Азербайджанската комунистическа партия, член на Политбюро на ЦК на КПСС, после и президент на Азербайджан.

 

Финансистът Калин Митрев е директор от 3 години за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, пише  в.“Гардиън“, направил със собствени сили мащабното разследване, което условно нарича схемата „Азербайджанската пералня“.

Между 2012 г. и 2014г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2.9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Не е сигурно, че всички получатели са знаели за първоизточника на средствата, тъй като те са минавали по канали, прикриващи откъде идват, твърди изданието.

„Данните показват платени суми през британски компании на Калин Митрев, българин, назначен в базираната в Лондон ЕБВР. Сумата от €425 000 за консултантски услуги са му платени от местна азербайджанска компания – Avuar Co.

Той признава за плащанията и казва, че са били дължими за легитимни бизнес консултации. Той отрича да е бил наясно с начина, по който те са придобити или с произхода им“, посочват от изданието. Митрев твърди, че е декларирал всички суми в България.

 

Раследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске“ и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), „Гардиън“ и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период, пише Дневник.

„Разкритието, че съпругът ѝ е консултирал азербайджанска компания, може да се окаже неудобно за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която бе кандидат за генерален секретар на ООН и в момента е директор на ЮНЕСКО.

Бокова връчи едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО – медала „Моцарт“ – на първата дама на Азербайджан и вицепрезидент на страната – Мехрибан Алиева. Тя организира и фотоизложба в щаба на ЮНЕСКО в Париж под надслова „Азербайджан – земя на толерантността“. Фондация Heydar Aliyev бе организатор на събитието.

Плащанията са се случвали във времето, през което Азербайджан е под огромен натиск заради арести на активисти за спазването на човешките и гражданските права и журналисти, както и за наличието на изборни измами. От изданието посочват, че подобна „дипломация на черния хайвер“ се използва за заглушаване на критики от страна на ЕС и САЩ чрез подкупване на ключови международни чиновници“, припомня Тerminal 3.

 

Подробности за раследването са публикувани  в  „Монд“ и „Зюддойче цайтунг“. То се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске“ и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), „Гардиън“ и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период.

Borisov-Aliev-2015

Президент Алиев на посещение в България през 2015 г.

Сайтът „Биволъ“ твърди, че „около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014г.“, както и че част от плащанията са за съвсем легитимни цели.

FB Comments
Предишна публикация:
Petia-Petrova
Отиде си Петя, тя вярваше в доброто

Почина журналистката Петя Петрова. След тежка битка с рака тя си отиде на 40 години, нейни колеги от Канал 3...

Kaufland-BG
Kaufland България твърди, че продава качествени храни

Ето какво пише още в позицията, изпратена от шефката на „Реклама и PR” на Кауфланд България ЕООД енд Ко КД...

MON-ministar
Няма да има цветни и черни учебници

Разпространението на учебниците за бедни и богати - цветни и по-евтини черно-бели, да бъде спряно, разпореди министърът на образованието Красимир...

Затвори