MON-ministar

Няма да има цветни и черни учебници

Разпространението на учебниците за бедни и богати – цветни и по-евтини черно-бели, да бъде спряно, разпореди министърът на образованието Красимир Вълчев, след като издателство „Просвета“ направи двата варианта и предизвика поредния скандал в образованието. Директор на издателството е журналистът Никола Кицевски.

Ще бъде променена и образователната наредба, която урежда този въпрос, така че да се избегнат подобни случаи на ценова дискриминация, обяви Вълчев, който даде нарочен брифинг в Стара Загора, съобщава Офнюз.

Сега наредбата за учебниците разрешава отпечатването на черно-бели, но не с цел да има скъп и евтин вариант на едно и също издание, а за да може черно-бели да са учебниците по предмети, при които няма смисъл от скъпия пълноцветен печат – напр. математика, химия, физика.

Наредбата ще бъде променена, за да няма в бъдеще подобни тълкувания, като това на „Просвета“.

Принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, заяви министър Вълчев. Той коментира поведението на „Просвета“ като „липса на чувствителност на посланията към децата от страна на едно издателство“.

За него е недопустимо да има делене на децата на бедни и богати. Смисълът на текста от наредбата, според министъра – не е да се допуска образователна дискриминация.

 

FB Comments
Предишна публикация:
med_pcheli
Какви са предизвикателствата пред пчеларството в България

Момчил Неков прави конференция „Възможности и предизвикателства пред пчеларството в ЕС и България“ Целта на форума е да консолидира позицията...

Председателят на парламента Димитър Главчев.
Есента на парламента

Новата сесия на парламента започва на 1 септември. С какво ще се занимават депутатите през новия политически сезон коментира председателят...

Rokada
В големи градове и малки общини се търсят учители, лекари, заварчици, шофьори…

Бизнесът постоянно се оплаква от липса на квалифицирани кадри, но се стиска, много се стиска да дава средства за обучението...

Затвори