Председателят на парламента Димитър Главчев.
Председателят на парламента Димитър Главчев.

Есента на парламента

Новата сесия на парламента започва на 1 септември. С какво ще се занимават депутатите през новия политически сезон коментира председателят на Народното събрание Димитър Главчев пред БНТ.

Приоритетите на депутатите ще бъдат председателството на ЕС, избор на членове на Висшия съдебен съвет и приемане на Антикорупционния закон.

„За пръв път имаме прозрачна и открита процедура за избор членове на ВСС, която започна благодарение на приетите промени в Конституцията в миналия мандат“, припомни Главчев. Той посочи, че изслушването на кандидатите за ВСС ще е на 7 септември и всички могат да го чуят.

Една от най-важните теми за работата на 44-то Народно събрание е приемане на Антикорупционния закон. Предложени са два варианта – на ГЕРБ и от опозицията – БСП.

Обсъждането на законопроекта на управляващите започва още с първия ден на депутатите – утре. „С това стартира и общественият дебат, ще се чуят и нови идеи. Няма нищо лошо да има и други законопроекти, и опозиция, за да може между обсъжданията да се реши най-доброто. Смятаме, че законопроектът на правителството е добър, в неговото изработване са участвали и съдии, и прокурори, и неправителствени организации“, обясни Главчев. Той изтъкна, че въпросът с борбата с корупцията е основен приоритет, тъй като елиминирайки корупцията, се набират средства, които да бъдат насочени към други сектори.

„Антикорупционният закон трябва да бъде приет до края на годината, както и органът, който ще се бори с корупцията и с  незаконно придобитото имущество“, смята Главчев.

От своя страна президентът Румен Радев атакува антикорупционното законотровчество в Народното събрание. На 9 октомври 2017 г. той свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е създаването на работещ модел за борба с корупцията.

Визията на Радев е за създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той вече заяви, че в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело“, обяснявя Радев в интервю за БНР през юни.

ГЕРБ и БСП внесоха два отделни законопроекта за борба с корупцията. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция „Антикорупция“.

FB Comments
Предишна публикация:
Rokada
В големи градове и малки общини се търсят учители, лекари, заварчици, шофьори…

Бизнесът постоянно се оплаква от липса на квалифицирани кадри, но се стиска, много се стиска да дава средства за обучението...

Полският премиер Беата Шидло.
Варшава гневна на изявленията на Макрон в България

Полският премиер Беата Шидло обвини френския президент Еманюел Макрон в липса на политически опит и нарече "арогантни" неговите изявления за...

Vasilev-Peevski-08
В очакване на новите скандали за преразпределение на държавата

  Щабът за защита на банкера Цветан Василев съвсем очевидно е подготвил поетапна кампания, подгрявайки очакваните скандали през новия политически...

Затвори