Rokada

В големи градове и малки общини се търсят учители, лекари, заварчици, шофьори…

Бизнесът постоянно се оплаква от липса на квалифицирани кадри, но се стиска, много се стиска да дава средства за обучението им

19 000 свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за кадри с по-ниска техническа квалификация. Според данните на Агенцията по заетостта за летните месеци над 220 000 са трайно безработните. При липсата на кадри в България за редица сектори и производства може да се направи извод, че това са предимно хора, които предпочитат период от време да живеят на социални помощи след като са били съкратени от работа и имат право на такива.

Броени дни преди откриването на учебната година има недостиг на учители. Основно по математика, информатика, по езици, по изобразително изкуство, музика, биология. Системата търси близо 3 000 учители и в големите градове, и в малките населени места. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, както и ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици. При учителите може да се обясни с непопулярността на професията в последните години, включително и заради държавно регламентираното ниско заплащане, въпреки че според приетите от правителството решения от  новата учебна година стартовата заплата на учителите се вдига с 15 на сто.

Сега, според офертите в бюрата по труда, най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.

При медицинските и техническите кадри свободните работни места се обясняват със засилена емиграция сред тях.

При стабилност на икономиката на България липсата на кадри в определени сектори няма да се преодолее скоро. В туризма това лято отчетоха запълване на „дупките” с внос на обслужващ персонал, основно от Украйна и Молдова. 3000 чужденци са работили това лято по българските морски курорти, вси хора, които са се съгласили да се трудят у нас срещи заплати около 300 евро, подслон и частично осигуряване на храна.

Изходът при липсата на кадри с по-висока квалификация е само в образованието, но това е твърде дълъг процес. Резултатите от реформите в образователната система, която е много консервативна, се усещат едва след десетина години, когато мине почти цал образователен цикъл. Затова държавата трябва да постави на дневен ред стратегия за развитието на икономиката си, за да се знае от какви хора ще има нужда и такива да се обучават по държавна поръчка най-вече в университетите. България си загуби кадрите с хаотичното развитие на един или друг сектор от икономиката. Със закриването на ядрени мощности в „Козлодуй” специализираните кадри бяха загубени, защото нямаше повече къде да работят в България. Сега ако държавата реши да се изградят нови мощности в „Белене” няма да има кой да работи, казва бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев. И се обосновава с това, че нито един технически ВУЗ не би си позволил да обучава хора по специалности, по които няма после къде да се реализират.

Иначе университетите продължават с практиката да завишават бройките за прием, които традиционно остават непопълнени. Това е така, защото финансирането им зависи от броя на студентите, които са заявили, че ще обучават. В СУ, най-престижният и голям български университет  за тази година има 13 на сто непопълнени места. Практиката показва, че повечето от приетите на трето и по-нататъшни класирания отпадат още след 3-4-я семестър, защото нямат интелектуалния капацитет да учат наистина висше образование.

FB Comments
Предишна публикация:
Полският премиер Беата Шидло.
Варшава гневна на изявленията на Макрон в България

Полският премиер Беата Шидло обвини френския президент Еманюел Макрон в липса на политически опит и нарече "арогантни" неговите изявления за...

Vasilev-Peevski-08
В очакване на новите скандали за преразпределение на държавата

  Щабът за защита на банкера Цветан Василев съвсем очевидно е подготвил поетапна кампания, подгрявайки очакваните скандали през новия политически...

CACAROV
Цацаров за Магнитски, Цветан Василев и „Калиакра“

"Цветан Василев е беглец от правосъдието и то ще се произнесе по отношение на него", заяви в главният прокурор Сотир...

Затвори