valeri-simeonov

Казусът „Калиакра“ – кошмар, от който спасение няма

Вицепремиерът Валери Симеонов сравни казуса с Калиакра с кошмар, защото „спасение няма“ и защото след него ще се появят други подобни казуси – около Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа.

„Това е някакво дежа вю – птиците почти навсякъде присъстват като унищожители на поминъка на хората в региона. Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно“, коментира Валери Симеонов в сутрешния блок на БНТ.

Той се обяви за компенсиране от държавата на стопаните, чиито земи попаднат в границите на НАТУРА 2000. Вицепремиерът допълни, че по-малко от 1/3 от земите край Калиакра са частни, и подчерта, че решението на Европейския съд е окончателно и държавата или трябва да се съобрази, или да плати големи глоби.

„Във всеки случай, масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани. Оправдавам министър Димов, защото той бяга пред вятъра. Вече сме осъдени и може да ни наложат сериозни санкции. И след две години да приемем заповедта, решението на съда си остава“, посочи Валери Симеонов.

Според него в казуса са замесени икономически интереси, представлявани от природозащитни организации, а не мнения на специалисти. Той подчерта, че макар през 2007 г. да са определени граници на защитената територия, още същата година те са нарушени, което е предизвикало и реакция от Европейската комисия.

„Зелените организации са започнали от благородни идеи, но са се превърнали в доходоносен проект за десетилетия напред“, коментира още вицепремиерът.

FB Comments
Предишна публикация:
detska-pernik
Общинска съветничка от ГЕРБ се отказва от инвестициите си в частна детска градина в Перник

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МЕДИИТЕ от Румяна Тодорова Гьорева По повод днешния репортаж в сутрешния блок на БТВ, който касае решение...

Radev-ukaz-1
Президент Радев срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Държавният глава Румен Радев наложи  вето върху Закона за опазване на околната среда. Той върна на парламента нормативния акт в...

CVETAN-VASILEV-BELGRAD
Цветан Василев – първият в света, потърсил закрила по глобалния закон „Магнитски”

Една статия от 3-ти август т.г., свързана с Цветан Василев и публикувана в авторитетния американски уебсайт за политическа журналистика The...

Затвори