Radev-ukaz-1

Президент Радев срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Държавният глава Румен Радев наложи  вето върху Закона за опазване на околната среда. Той върна на парламента нормативния акт в частта, с която се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение, съобщават от прессекретариата на президента.

 

Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Само така можела да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда. Промените в закона бяха приети в последния работен ден на депутатите преди да излязат в лятна ваканция. Екоорганизации настояваха президентът да наложи вето на текстовете, докато от Камарата на строителите призоваха Румен Радев да подпише приетия закон.

 

С поправките отпадна касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, обявени с решение на МС. Още с приемането на промените няколко партии, както и 27 неправителствени организации, поискаха държавният глава да им наложи вето. Според тях в този си вид законът ще отслаби съдебния контрол върху законосъобразността на мегапроектите в областта на преноса на газ и нефт, автомагистралите, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика. „Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции.Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност“, пише в мотивите си Радев.

 

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. „Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции“, пише в мотивите на държавния глава, разпространени от прессекретариата на „Дондуков“ 2. Според президента премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. „Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство“, пише още в мотивите на държавния глава.

 

Председателят на парламента Димитър Главчев използва профила си във „Фейсбук“, за да обяви наложеното вето от президента. От съобщението му в социалната мрежа се разбра, че той вече е възложил на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители. Това е второто вето, което налага Румен Радев. Първото беше върху закона за концесиите.

FB Comments
Предишна публикация:
CVETAN-VASILEV-BELGRAD
Цветан Василев – първият в света, потърсил закрила по глобалния закон „Магнитски”

Една статия от 3-ти август т.г., свързана с Цветан Василев и публикувана в авторитетния американски уебсайт за политическа журналистика The...

Картата е изготвена от сайта Биволъ.
Еколози към премиера: Нено Димов следва незабавно да бъде освободен

  Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" иска оставката на министър Нено Димов....

KFN-27
Управляващото мнозинство се резцепи за избора на подпредседатели на КФН

Парламентът отхвърли предложението Румен Соколов и Йордан Чомпалов да бъдат избрани за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор, предаде репортер...

Затвори