Картата е изготвена от сайта Биволъ.
Картата е изготвена от сайта Биволъ.

Еколози към премиера: Нено Димов следва незабавно да бъде освободен

 

Neno-DimovКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ иска оставката на министър Нено Димов.

Според еколозите той „лично е отговорен за объркващите и откровенно манипулативни сигнали, изпратени от ведомството му, и следва незабавно да бъде освободен от поста“.

От организацията изразява солидарността си с жителите на общините Каварна, Шабла и Балчик, които се разтревожиха за поминъка си. От коалиция „За да остане природа в България“ изрично се подчертава, че позицията не се подкрепя от Българското дружество за защита на птиците.

Какво пише още в текста на искането им:

 

Неадекватната комуникация на МОСВ успя да накара хората да повярват в нещо толкова абсурдно, като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа. Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност – да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители. Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, тази политика е и антиевропейска и чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз.

 

Коалиция „За да остане природа в България“ се обръща към министър-председателя: Г-н Борисов, ще имате ли морално право само след няколко месеца да поемете председателството на Европейския съюз, ако задържите в екипа си министър като Нено Димов, виновен за тази безпрецедентна антиевропейска истерия?

 

Наскоро Европейската комисия реши, че директивите по Натура 2000 (за птиците и местообитанията) изпълняват функциите си, след като половин милион европейци потвърдиха този факт в най-голямото допитване до гражданите на Съюза. В същото време българското министерство, което би трябвало да обяснява и показва на местното население какви са ползите за него от Натура 2000, води кампания срещу мрежата и – още по-лошо – срещу собствените си учени, специалисти по биоразнообразие.

 

Настояваме на поста министър на околната среда и водите да бъде поставена личност с достатъчен капацитет, за да реши създадената кризистна ситуация, така че интересите на хората да бъдат защитени, природата опазена, а България да избегне санкции от страна на Европейската комисия. Ясно е, че такова решение съществува, но то минава през премахване на съоръжения, неправомерно поставени в защитени територии още от времето на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Крайно време е след два мандата бездействие, премиерът Бойко Борисов да предприеме стъпки за ревизия на вредните за природата и местния туризъм проекти, заради които страната бе обект на наказателна процедура от Европейската комисия.

 

Също така настояваме за предприемане на наказателни действия за санкциониране на лица и организации, които по най-грозен начин се саморазправиха физически със държавни служители и учени по време на официално обявените обществени обсъждания по плана за управление на комплекса от защитени зони Калиакра и по този начин възпрепятстваха изпълнението на изисквана от закона процедура.

–––––––-

Както добре и известно премиерът Борисов е доста чувствителен към исканията на екоорганизациите в България и не веднъж се е съобразявал с тях. Очаква се неговото решение, но след мненията на партньорите „Патриоти” в управляващата коалиция. Екоминистерството е в тяхната управленска квота.

 

Понто-сарматска степ.

Понто-сарматска степ.

FB Comments
Предишна публикация:
KFN-27
Управляващото мнозинство се резцепи за избора на подпредседатели на КФН

Парламентът отхвърли предложението Румен Соколов и Йордан Чомпалов да бъдат избрани за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор, предаде репортер...

DAnsss
ДАНС изолира зам.-шефа на НБКСРС от секретна информация

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е отнела достъпа до класифицирана информация на зам.-шефа на Националното бюро за контрол на специалните...

skbul
За класовата борба, търтеите и капиталистическата система в България

Отворено писмо на Съюза на комунистите в България до Правителството на Република България и всички работодателски организации Уважаеми Госпожи и...

Затвори