skbul

За класовата борба, търтеите и капиталистическата система в България

Отворено писмо

на Съюза на комунистите в България
до Правителството на Република България
и всички работодателски организации

Уважаеми Госпожи и Господа,

Скандалното поведение на български представители на едрия бизнес по отношение на българската работническа класа, демонстрирано през последните седмици, е агресивно, цинично, безпардонно и нагло!

Ние, представителите на Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“, като част от класата на наемния труд, на хората, наречени от капиталистите „търтеи, мързеливци и престъпници“, изразяваме своето възмущение и ярост от капиталистическата вербална простащина, която продължава да замърсява общественото пространство.

Напомняме на самозабравилите се едри бизнесмени, че класата на наемните работници – „търтеи, мързеливци и престъпници“ – произвежда богатствата, които бизнесът присвоява, а от печалбата от тези богатства „работодателите“ заделят за своите работници само една малка и незначителна част, която едва стига за задоволяване на най-насъщните им жизнени нужди.

Съвременният живот е устроен капиталистически. Днес съществуват две големи класи – класата на собствениците и класата на наемните работници. Между тези две класи се води борба не на живот, а на смърт. Животът принуждава класата на собствениците да прави опити за стабилизиране на капиталистическия ред, докато класата на работниците се стреми – хаотично или планирано, неосъзнато или осъзнато – да разруши капиталистическата система.

Собствениците мислят като крадци, мислят капиталистически, а работниците мислят като стопани, мислят социалистически.

Като партия на класата на наемния труд Съюзът на комунистите в България подкрепя позицията на българските професионални организации и изразеното от тях отношение към представителите на българския бизнес, които откриха нов фронт в българската, все още „нежна“, класова борба и посегнаха за пореден път към социални достижения като „клас прослужено време“.

Но изразяването на отношение изглежда е недостатъчно!

Икономическата борба на работническата класа тепърва ще търси своите модерни измерения, които ще я поставят на едно равнище с активните работнически класови сблъсъци, бушуващи в страните от цяла Европа.
Съюзът на комунистите в България подчертава, че винаги сме приемали активната икономическата борба като една от съставните части на класовата борба.

Смятаме, че най-целесъобразната организация на работническата класа за целите на икономическата борба са широките професионални съюзи, които използват интензивно целия арсенал от възможностите за работническата борба, насочена към увеличаване на доходите на работниците за сметка на намаляване на печалбата на едрия бизнес.

Заявяваме пред всички работници, че само агресивна и планомерна икономическа борба може да доведе до силно подобрение в положението на хората на труда и до укрепването на тяхната истинска класова организация единствено при условие, че тя се съчетае по подходящ начин с политическата борба на наемните работници.

Всички организации на Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“ подкрепят образуването на синдикални организации във всяка една сфера от икономическия живот – било тя частна или държавна.
Партията поема отговорността за все по-широко популяризиране сред работниците на основите на класовата борба и социалистическите задачи пред наемния труд по пътя към завоюване на реална икономическа и политическа власт.

Павел Иванов
От името на Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“

FB Comments
Предишна публикация:
GERB-SUDGUK
Суджуците не са ни важни- депутатът Мартинов напуска НС

Народният представител Живко Мартинов напуска парламента по собствено желание, каза в Добрич заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група...

HRISTO-IVANOV
Четири партии в коалиция за масови протести

Нова република, "Да, България", Зелените и БЗНС призоваха своите симпатизанти и "гражданите, които искат радикална съдебна реформа" да се готвят...

CACA-11
Дело: Дай суджук за Борисов, иначе те съсипвам

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е рекетирал бизнесмен от Добрич, като е използвал името на премиера Бойко Борисов. Той успял да...

Затвори