menda-stoyanova
Менда Стоянова

Сивата икономика май пак победи. Плащанията в брой остават 10 000 лева

Страните в Северна Европа като Норвегия, Швеция, Дания предвиждат в следващите години да минат почти изцяло на прастмасови пари и безкасови разплащания. Идеята на северните правителства е парите в брой да бъдат доведени до минимум. Страните в този регион са с най- ниско ниво на корупция. Традиционно в Индекса за възприятие на корупцията на Прозрачност без граници, откакто този индекс се измерва, тези страни са на челните няколко места. На този фон България остава сред страните, в които разплащанията в брой са най-високите нива в Европа. До 5000 евро или 10 000 лева никакъв проблем.

Българският парламент реши плащанията в брой да останат 10 000 лева,  след като прие окончателните промени в Данъчно-осигурителният процесуален кодекс на второ четене.  Между първо и второ четене предложението бе да се закове граница от 1000 лева. После имаше междинно предложение за таван от 5000 лева. В крайна смутка остана 10 000 лева.

Решението стана ясно още, докато се обсъждаше в зала. Като гледам как се обединявате и влизате в залата, ми става ясно, че предложението таванът да е 5000 лева, няма да мине“, каза по време на обсъжданията шефката на бюджетната комисия и вносител на предложението Менда Стоянова.

Тя обаче избухна по темата:

„Хората в малките населени места не си купуват супер плазмени телевизори, тъй като получават под средната работна заплата. С това предложение няма да ограничим обикновените хора, а ще създадем праг на хората, чиито джобове са пълни с пари на черно, получени от сивата икономика. Това са собственици, които продават без документ и които искат тези пари да продължават да се въртят там. Днес народното представителство се обедини срещу това „не пипайте кеша“. Но искате разходи-разходи-разходи, защото това е много хубаво за ушите на гласоподавателите, а когато говорим за приходи, за сива икономика… Вие повечето мислите като бизнесмени, а това е, защото голяма част от депутатите тук са по-скоро са бизнесмени, отколкото политици и може би вече имат горчив опит как едно ограничаване на плащанията в брой ще ги огорчи. Сега е Видовден – ще се види кой е за нелоялната конкуренция и ще се види кой удря малкия и средния бизнес и кой е за парите в кеш в джобовете на бизнесмените“. 

 

От левицата направиха десетки обвинения към ГЕРБ. че искат да облагодетелстват банките да събират повече такси и комисионни.

FB Comments
Предишна публикация:
PiSAN4eV
Гръцките българи: Писанчев да се маха от Солун, не си върши работата

Българи в Гърция искат отзоваването на първите дипломати в южната ни съседка заради некомпетентност и връзки със службите. В протестна...

bolnica-ruse
Почина момчето от Бяла, пребито от цигани за една цигара

Почина 18-годишното момче, което беше пребито в град Бяла на 8 юли. Информацията беше потвърдена от болницата в Русе. Александър...

Ekaterina-Zaharieva-28
В Брюксел не се интересували от скандалите около НДК

В Брюксел никой не ме е питал за случващото се около НДК. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът и министър...

Затвори