hemus_

Обжалването на ОВОС само на една съдебна инстанция. Дано да стане, за да не бягат инвеститорите

И тук със сигурност някои ще заподозрат лобизъм. Предложението е правилно и логично. Не бива с дълги обжалвания да се спират важни за развитието на страната проекти, от които ще спечели и бизнеса и населението в съответните региони. Вкарването на проекти, особено инфпастуктурни в дълбокото и тромаво лоно на българската Темида, предполага и тяхното неосъществяване, отказ на инвеститори да вложат средства, загуби на еврофинансиране поради край на дадена финансова рамка, както и подтекст за корупция. В годините имаше не един или два примера как граждански „еко” организации си искат, за да не обжалват.

От големите проекти, които обхващат няколко региона зависи наистина развитието на бизнеса в държавата ни. Пример за това е изградената доколко качествена, доколко не, но все пак  инфрастуктура в Южна България.

Покрай обиколките по регионите с нацианалния бизнесфорум „Силни региони за силна икономика” в цялата страна се убедих лично колко е важна инфраструктурата за развитието на бизнеса и производството. Наистина има две Българии- Северна и Южна. На юг са се оформили и работят мощни, за нашите габарити, международни икономически центрове като Пловдив, Стара Загора, Бургас. На север се разчита на местното предприемачество и затвярянето в рамките на дадена област. Включително и защото до съседната е трудно да се стигне.    Ако в Северна България в най-кратки срокове не се изгради магистрала „Хемус” с всичките й отклонения към големите областни градове, повярвайте половин страна ще продължи да се обезлюдява, защото инвеститорите няма да искат да правят производства в райони, за които сами трябва да си плащат за  изграждане на път, по който да си докарат работниците за фабриката или земедеското стопанство.

По отношение на предложението на трима депутати от управляващата партия ГЕРБ няма да проявя безпристрастност. Споделям напълно тяхната идея. Защото мисля, че така ще се помогне за развитието на бизнеса.

Ето и предложението им:

В средата на юли депутати от ГЕРБ са внесли предложение за промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава правото на обжалване в съда на Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС). Поправките са депозирани в деловодството на парламента на 11 юли.

Предложението на депутатите Данаил Кирилов (председател на правната комисия), Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Станислав Иванов е ОВОС да се обжалва само на една инстанция и произнасянето на първоинстанционния съд да бъде окончателно. Става въпрос за обекти от национално значение, които са определени за такива с акт на Министерския съвет.

Приемането на поправките би ускорило големи инвестиционни проекти. Подобни са казусите със забавянето на проекта за изграждането на автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорт като Банско. Подобен казус би възникнал и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”.

В мотивите на вносителите се посочва:

С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване, считаме, че не е необходим касационен контрол, когато Оценката на въздействието на околната среда има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране на обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение по ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС.

Вельо Русев

 

FB Comments
Предишна публикация:
Kristian-Takov
Почина Кристиан Таков

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките. Те разпространиха кратко съобщение: "На...

FIA-Campagnes_BU_ALONSO2-650x320
СБА: Най-много катастрофи с жертви има в Пловдив, най-малко в Смолян

През 2016 година в Пловдив са станали най-много тежки катастрофи с жертви на глава от населението. Това показва продължаващия анализ...

IOTINGER-28
Група на високо равнище излиза с предложения за опростяване на достъпа до фондовете на ЕС

  Групата от независими експерти по политиката на сближаване представи окончателния си доклад за по-опростена рамка на фондовете на ЕС...

Затвори