tilerson-putin

Среща Русия-САЩ: Като се ненавидиме, барем да се видиме

Както вече многократно писах и коментирах, визитата на Държавния секретар Тилерсън в Москва няма да произведе сензационни или други новини. Единствената новина е, че Президентът Путин също се срещна очи в очи с Държавния секретар, въпреки хладната атмосфера.

Позицията на Тилерсън е от позиция на силата – твърда, но уважителна и прагматична, сдържана, без показване на картите, отворена към изслушване, с по-малко реторика. За думите му стоят най-мощната икономика, военен бюджет и въоръжени сили.

Позицията на руската страна – насочена да изглежда силна пред собствената си публика, по-недоволстваща, по-малко прагматична и уважителна, с повече реторика, но с готовност каналите за директна комуникация да се държат отворени. Русия има силна и голяма сухопътна армия, но твърде слаба и зависима от политиката на САЩ  ресурсна икономика.

Предстои нова фаза на продължителен обмен между дипломатическите апарати, за което руската страна показва повече готовност от американската.

 

Дипломацията на САЩ е основана на принципа на моркова и тоягата. Тилерсън има в ръцете си много „моркови“, но няма защо да бърза да слага нищо на тезгяха, преди да се подготви и поразчисти тезгях. По-принцип САЩ нямат съществени икономически интереси, свързани или зависещи от Русия.

А тояга голяма като тази на ФЕДа има само ФЕДа. И тази тояга ще се раздвижва според това колко бързо Матис и компания получават нови чекове от Конгреса за новите си тояги по въздух, суша и море, и на околоземна орбита, каквито тояги също така никой друг няма, нито има с какво или откъде да си купи.

 

Ако търсим хубава конспиративна теория за последните събития в Сирия и зад кулисите на дипломатическия театър между Вашингтон и Москва, петролът винаги е обичайния заподозрян. За Москва най-важното и спасителното са високи цени на петрола. За някои кръгове в САЩ това също може да представлява интересна и доходоносна, стратегическа опция. Ескалация на напрежението в Близкия изток, водеща до въвличане на Иран и затваряне на Хормузкия пролив, е единствения сценарий за изкуствено повишаване на цените на петрола, от което износителите в Близкия изток не биха могли да се възползват, за разлика от Русия и САЩ. Капиталовата основа на саудитските и други големи петролни компании в Залива би се сринала, което пък би ги направило лесна плячка за придобиване и контрол от страна на истинските гиганти. За подобен конспиративен сценарий едно изостряне на позициите между Москва и Вашингтон би сработило.

Но това е само конспиративна теория. Още преди и веднага след избирането на Тръмп коментирах многократно, че подобно на Рейгъновата, новата администрация във Вашингтон ще е възможно най-лошата новина за Кремъл и президента Путин. Особено ако демонстрират позитивно отношение и без в това да има нищо лично.“It’s the economy, stupid!“

За сега по-важно остава не какво Тилерсън е казал, а какво не казва…

 

Автор: Илия Лингорски

Председател на Европейския институт за стратегии и анализи

 

Б.Р.Заглавието е взаимствано от Радой Ралин,  „Люти чушки“

FB Comments
Предишна публикация:
IMG_9096-13-04-17-11-37
Провителство ще има: Споразумението за обща програма

ПРИОРИТЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ (2017- 2021)           Външна политика   Външната политика на България ще се ръководи...

Ptower-sofia
Жителите на кварталите „Лозенец“ и „Хладилника“ са против „Парадайз тауър“. Общински съветници искат разрешението за проекта да се спре

Общинският съветник Войслав Тодоров поиска преразглеждане и отмяна на решението за строежа на 215-метровия небостъргач „Парадайс тауър“ (кв. Лозенец, до...

EK-bgnes
47 са европейските региони със слаб растеж

Европейската комисия публикува  доклад за регионите в ЕС, изоставащи в растежа и благосъстоянието, в който определя ясни пътища за подпомагане...

Затвори