karta-jobtiger

Направиха карта на българската индустрия

750 големи предприятия и техните дейности са представени в карта, която може да бъде разгледана на сайта industria.bg.  В тези компании работят около 225 хил. души, а оборотът им е 38 млрд. лв. за 2015 г.
Създатели на проекта са JobTiger, съвместно с общините Пловдив и Габрово, Клъстер Тракия икономическа зона и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Проектът си поставя за цел да популяризира индустриалната кариера сред търсещите работа. Той дава информация и за над 400 техникума и професионални гимназии и 51 висши учебни заведения и университети.

Управителят на JobTiger Светлозар Петров представи резултатите от кампанията на Тракия икономическа зона да привлече в региона на Пловдив хора от други градове с висока безработица, които да заработят в индустрията. След като организираните „Информационни дни на кариерата“ са били посетени от близо 1000 души, с 250 се провеждат интервюта за работа, а някои вече са се преместили със семействата си в Пловдив.

Искаме хората да осъзнаят, че имат възможности за достоен труд и достойна кариера, коментира той.

Над 70 хил. души са заети в в производството в Пловдив и региона, каза зам.-кметът Стефан Стоянов. Безработицата в града е 3 на сто, а в региона под 6%. В Пловдив за следващата учебна година ще бъдат открити седем паралелки за дуално образование.

Липсата на кадри ще се превърне в риск номер едно за българските фирми, предупреди Александър Панев от „Метал Технолоджи Груп“.

Представителите на бизнеса заявиха, че очакват от държавата да започне да води статистика какви какви кадри се търсят по индустрия и региони, както и да облекчи режима за привличане на служители от чужбина.

Информацията е от Инвестор.БГ

FB Comments
Предишна публикация:
ERDOGAN-7777
34 милиона външни турци гласуват за „султаната“ на Ердоган

Точно в 9 часа в  петък започна референдумът за конституционни промени в Турция, които трябва да дадат повече правомощия на...

Mestan
Местан: Срамувам се вместо Вас, г-н Президент

Президентът Румен Радев е инициирал противоконституционни изменения в закони, които на практика лишават над един милион български граждани в чужбина...

Albania-77
Експерт: Албания ни изревари по ниво на чужди инвестиции

Регистрираните преки чуждестранни инвестиции в Албания са се увеличили значително през 2016 г., достигайки близо 1 милиард евро, показаха публикуваните...

Затвори