pareo-gr

Прокуратурата проверява акцията „Патриоти на границата“

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил в Софийската градска прокуратура (СГП) сигнали, които касаят блокадата на границата по изборите.

От пресцентъра на Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщиха, че сигналите са свързани с блокадата на границата на 24 март на ГКПП „Капитан Андреево“ по време на митинг. Тогава са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание, уточняват от прокуратурата.

На тази дата протестен митинг проведоха Обединените патриоти.

От прокуратурата съобщават, че в сигналите се посочва, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите. Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК.

Главният прокурор е изпратил всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка.

Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица (служители на МВР) и ще се изискат относимите по случая документи.

FB Comments
Предишна публикация:
Lingorski-air
BREXIT прави Борисов премиер за трети път, може и за четвърти

Илия Лингорски Меркел и ЕНП не са в състояние да не подкрепят Борисов за коалиция с когото и да е,...

minekov
Призив към десните: Обединете се, забравете омразите

Скъпи приятели, Това е едно писмо до всички пострадали и посърнали след резултатите от последните парламентарни избори в родината. А...

ElenaUdrea
Румъния осъди пореден бивш министър

Съдът в Букурещ осъди на 6 години затвор бившият министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря, съобщава Ройтерс. Мотивите...

Затвори