ElenaUdrea

Румъния осъди пореден бивш министър

Съдът в Букурещ осъди на 6 години затвор бившият министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря, съобщава Ройтерс. Мотивите на съда са, че Удря е злоупотребявала със служебното си положение и е взимала подкупи.

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор между Министерство на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. Обект на договора е била рекламата на Румъния по време на официални прояви с участието на известния боксьор и световния шампион Лучиян Буте. Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Елена Удря беше и политически съюзник на бившия президент Траян Бъсеску. Тя беше министър от 2008-ма до 2012-та година. В края на 2014-та година се кандидатира на президентските избори, но не стигна до балотаж.

Осъденият бивш министър отрича обвиненията.

След тази присъда, Европейската комисия, която държи румънската съдебна система под специално наблюдение, поздрави прокурори и магистрати за предприетите мерки срещу лицето на високо равнище.
FB Comments
Предишна публикация:
Снимка на Ладислав Ладиславов.
С малко оптимизъм за изборите

Аз съм един от хората, които до последния момент се колебаеха в личния си избор между ДаБГ и НР. И...

Снимка от Офнюз.
Слави към Диков:“Възможността да станем колеги виси със страшна сила”, Правил съм шоу и от мазета

"Възможността да станем колеги виси със страшна сила ". Така Слави Трифонов отговори на въпроса на журналиста Сашо Диков какво...

NS-prazno
ГЕРБ победи БСП с 5.5 %, десните в България без представителство в НС

Предсрочните избори родиха петпартиен парламент, в който ГЕРБ отново е първа политическа сила, но без самостоятелно мнозинство за коалиция, а...

Затвори