DOST-Galup

ДОСТ изпреварва АБВ, ГЕРБ с много малко БСП

Не участваме по никакъв начин в предизварната кампания, но е интересно да отбележи  това последно проечване на  агенцията Галъп.

Дни преди вота картината на електоралните нагласи е следната: сред онези, които се очакват да гласуват за партия или кандидат, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% – БСП. Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота. Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1. Пет ясни партии, както и Реформаторският блок, който би влязъл при мобилизация.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1012 души (18+) в цялата страна, проведено от 14 до 21 март по метода на прякото интервю лице в лице. Проучването е възложено, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл – изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

След ГЕРБ и БСП се нареждат Обединените патриоти могат да спечелят 12,3% от подадените за партии или кандидати действителни гласове, ДПС – 9,7%, ВОЛЯ – 8,2% и за коалицията „РБ – „Глас народен“ – 3,8%. Това са формациите, с шанс да попаднат в Народното събрание, ако изборите бяха днес.

Още няколко формации имат своите шансове, но сега са под „бариерата“. ДОСТ е важна неизвестна. Очакват се 2,9% за тях. АБВ и „Движение 21“ имат 2,6%, „Да, България“ – 2,4%, „Нова република“ – 2,1%. Други партии се очаква да вземат 2,4% от гласовете.

Общото гласоподаване сега може да се калкулира на близо 3.7 милиона души, но може да варира. Сред тях обикновено има чувствителни дялове недействителни бюлетини. Например, в предишните парламентарни избори те бяха около 200 хиляди. 3,1% от гласуващите вероятно ще ползват опцията „Не подкрепям никого“.

 

DOST-Galup

FB Comments
Предишна публикация:
NovaRepublika
Герджиков трябва да каже кой държи складовете за горива

  Дали картелът няма да се окаже монопол, пита  дясното обединение Нова Република. Членовете на политическия съвет на Нова Рерублика...

SHIPKA
ГЕРБ ще довърши АМ „Хемус“ и тунела под Шипка

  Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ-Габрово и бивш вицепремиер Томислав Дончев, министърът на финансите в...

DANSS-10
ДАНС изгони още двама турски граждани

Още един турски гражданин е изгонен от страната на 21 март, съобщиха от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Наложена му е принудителна административна...

Затвори