ERDOGAN-7777

Турция блокира партньорството си с НАТО?

Турция блокира работата по повечето от партньорските програми на НАТО, съобщава „Ди Велт” (Die Welt)

Нарастващото напрежение накара германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да предупреди, че Анкара трябва да остане в Алианса независимо от конфликтите с редица европейски държави, възникнали покрай турската кампания за предстоящия референдум за президентска република.

Министърът предупреди, че разкъсването на връзките между Турция и НАТО ще насади в демократичната турска опозиция усещането, че Западът я изоставя.

„Турция не прави нещата по-лесни за нас в НАТО. Но никой не трябва да смята, че Турция извън НАТО ще се вслушва повече в думите ни“, каза Урсула фон дер Лайен.

„Не трябва да изоставяме многото турци, които не искат разширяване на президентската власт с предстоящия референдум“, добави министърът.

Тя категорично отхвърли и идеята за изтегляне на германските войски от турската база „Инджирлик“.

В момента Анкара е в конфликт с редица европейски държави, които не позволиха на турски министри да присъстват на мероприятия с избиратели в рамките на кампанията преди референдума.

Конфликтът вече засяга и работата на НАТО. Турция затруднява военното сътрудничество между 28-те страни-членки и партньорите им в Европа, Азия и бившите съветски републики, като Грузия или Украйна.

Анкара блокира всички партньорски програми на Алианса, в които участва официално неутралната Австрия. По този начин Турция отмъщава за австрийските искания за прекратяване на преговорите за приемането ѝ в ЕС и откритата критика от Виена срещу политиката на президента Реджеп Ердоган.

Засегната е преди всичко програмата Партньорство за мир, която Анкара на практика е блокирала. Това означава, че повечето от 41-те страни-партньори не могат да участват в ученията и обученията на НАТО.

Швеция и Финландия, които са партньори в Алианса, предупредиха, че в дългосрочен план ерозирането на оперативната съвместимост възпрепятства способността им да участват в ученията и операциите на НАТО.

Източник: vesti.bg

FB Comments
Предишна публикация:
bor-Plovdiv
Борисов: Ситуацията на Балканите е предвоенна

26 март ще мине и замине, но тревогите ми са какво става след това, каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер...

Graf-lib
Икономическо развитие и демокрация

 Роналд Ингълхарт и Кристиан Велцел  От списание "Либерален преглед" Какво знаем за модернизацията През последните няколко години бумът на демокрацията...

Garelov-12
Герджиков уволни Гарелов, изказал се в защита на Елена Йончева

Иван Гарелов е бил уволнен като медиен съветник на служебното правителство. Това съобщи той за Нова тв, а по-късно информацията...

Затвори