Radev-ukaz-1

Европа на много скорости. България против

Президентът Румен Радев ще присъства на дискусия за бъдещето на Европейския съюз в Брюксел, където ще представи българската позиция относно разделянето на блока „на различни скорости“, набираща подкрепа на Запад. Големите държави като Франция, Германия, Италия и Испания на неформална среща във Вейсай, предначертаха картата на развитие на ЕС.

На срещата на върха на ЕС президентът Радев ще се противопостави на идеята, каквато е официалната позиция на страната ни. В сряда правителството одобри становището, което България ще заеме в Брюксел, за да защити запазването на целостта на съюза.

България е за запазване единството и целостта на Съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“/„Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели,  се казва в позицията на страната ни срещу идеята.

В началото на месеца председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи т.нар. „Бяла книга за бъдещето на Европа“, в която се описват пет различни сценария за развитието на блока до 2025 г. Един от тях, озаглавен „Тези, които искат повече, правят повече“, е именно за преминаването на ЕС на различни скорости, според който държавите членки могат да се разделят в коалиции според общи цели на развитие.

Зад нея застанаха Белгия, Люксембург, Холандия,  а след това Германия, Франция, Испания и Италия, чиито лидери се срещната във Версай тази седмица, също подкрепиха плана.

„Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят“, категоричен бе германския канцлер Ангела Меркел. 

FB Comments
Предишна публикация:
PLAMEN-TRIFONOV
Младият фотограф Пламен Трифонов с изложба „Срамежлива фотография”

Либералният институт за политически анализи (ЛИПА) кани на откриването на фотографската изложба „Срамежлива фотография“ на Пламен Трифонов на 21-ви март...

borisov-kazanluk
Борисов: Ако българите се подведат по ездачката Нинова ще минем на задна скорост

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със симпатизанти на партията в Казанлък. Предизборната среща се проведе в читалище „Искра“....

Снимка от DW.
Класация сред 80 страни-България 63-та

Проучване на "USnews", проведено сред 21 000 граждани на 80 страни, класира България на 63-то място в класацията за най-добро...

Затвори