EK-bgnes

Нещо което няма да се случи: Въвеждат визи за американци в ЕС

Европейският парламент ще приеме резолюция, в която се очаква да призове за връщане на визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Това сочи програмата на двудневната сесия на ЕП в Брюксел, предаде БТА.

Евродепутатите отчитат, че Европейската комисия е задължена по закон да върне временно визите за гражданите на САЩ заради отказа на Вашингтон да предостави безвизов достъп за гражданите на пет държави от съюза – България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. В проекта на резолюцията евродепутатите призовават ЕК до два месеца да предприеме необходимите законови мерки.

През 2014 г. ЕК формално установи, че САЩ все още изискват визи за някои граждани на ЕС. Заради това ЕК трябваше до 24 месеца да предложи връщането на визите за гражданите на САЩ – действие, което не е предприела с обяснението, че това би било сложно и скъпо, уточнява БТА.

Дори ЕК да предложи връщане на визите, ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят.

Днес ЕП ще се запознае с доклада на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за бъдещето на ЕС. Евродепутатите ще обсъдят въпроса за нарушенията на правото на свободно движение на граждани на ЕС, които пребивават във Великобритания, и експулсирането им след шестмесечен период на незаконен престой. ЕП ще изиска последните данни за заявленията за пребиваване във Великобритания, отказите за пребиваване, издадени от британските власти и случаите на експулсиране на граждани на ЕС от Великобритания.

FB Comments
Предишна публикация:
Simeon
Симеон Втори: Проблемите ни с Русия са конюнктурни. След изборите в България е нужна максимално широка коалиция

Срещата ми с Владимир Путин през 2002 г. бе много интересна и остави в мен положително впечатление. Бих се радвал...

Male hands using smartphone mockup at the office desk with an op
Малко информация за българо-сейшелските отношения

Почетното генерално консулство на Република Сейшели в България е с обновен уебсайт.   Максим Бехар, Почетен генерален консул на Сейшели...

Sarafov
Следовател съди зам.-главния прокурор Сарафов заради оказан натиск

Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е завел граждански иск за 26 хиляди лева срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов...

Затвори