k-sud

Конституционният съд обезсмисли задължителното гласуване

Конституционният съд отмени санкцията за негласуване. Така на практика задължителното гласуване става напълно безсмислено. Решението е взето с 11 гласа, отсъствал е само съдия Анастас Анастасов.

Съдът бе сезиран от омбудсмана Мая Манолова. Нейният аргумент бе, че конституцията провъзгласява гласуването за право, а не за задължение, т.е. гражданинът има пълната свобода да реши дали да участва или не в изборите.

Проблемът е, че Мая Манолова не е атакувала същинския текст от Изборния кодекс, с който се въвежда задължителното гласуване – чл. 3 от закона. Тя е поискала отмяната само на чл. 242а, който предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори. Това е санкцията за негласуване.

Поради тази причина Конституционният съд не отменя самото задължително гласуване, а само санкцията за негласуване.

Задължителното гласуване и санкцията за нарушаването му бяха приети през май миналата година по настояване на Патриотичния фронт с подкрепата на ГЕРБ. Наред с това управляващата тогава коалиция въведе и ограничения пред гласуването на българите в чужбина.

„Конституцията от 1991 г. не възприема избирателното право едновременно като субективно право и като публична функция на гражданина, поради което не въвежда юридическо задължение за упражняване на основното политическо право – избирателното право. Основният закон никъде не предвижда санкция за доброволно въздържане на носителите на избирателното право от гласуване“, написа в искането си Манолова.

Тя допълва, че никъде в конституция няма дори и загатване, че пред хората може да се поставят пречки за упражняване на основни права. Тя казва, че Изборният кодекс се занимава само с организацията и реда на провеждането на изборите, но не и с правата на гражданите.

„Включването в избирателния списък легитимира гражданина като избирател, но не поражда неговото избирателно право“, казва Манолова.

В нейната жалба се казва още, че сегашният Изборен кодекс допуска да не се гласува по „уважителни“ причини, но без да е обяснено как точно се доказва наличието на въпросните „уважителни“ причини.

FB Comments
Предишна публикация:
europeiska-banka
Служебното правителство може да внесе кандидатурата на България за Еврозоната

Служебният кабинет може да внесе кандидатурата на България за Еврозоната. Това предложение направи служебният външен министър Ради Найденов по време...

MVR-32
Има ли по-абсурдна картина от тази в МВР?

  Абсурдните кадрови кадрили в Министерството на вътрешните работи достигнаха нови, небивали висоти. За първи път в най-новата ни история...

TARN
РЕФЕРЕНДУМЪТ В ТРЪН ЯРОСТНО АТАКУВАН

След като Административният съд в Перник отхвърли жалбата на областния управител срещу решението на общинските съветници да се допитат за...

Затвори