selo

Защо Десислава Танева е забавила обявяването на обществена поръчка?

Ако ни наложат санкция, тя трябва да се понесе от конкретния виновник, а не от българския данъкоплатец

„Буди недоумение фактът, че решението за откриване на обществена поръчка за оценка на изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 е взето на 13.10.2016 г., при положение, че крайната дата за предаване на оценката е 31.12.2016 г. И този срок е бил известен две години по-рано“. Така Момчил Неков, който е член на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент коментира резултатите от ревизията в Министерството на земеделието и храните оповестени от служебния премиер проф. Огнян Герджиков.

Открит остава въпросът защо Десислава Танева, в качеството й на министър на земеделието и храните и ръководител на управляващия орган на ПРСР е пропиляла толкова време, преди да обяви тази поръчка. Още повече, че съгласно Регламент (ЕО) № 1698/2005 г. текуща оценка на ПРСР 2007-2013 г. се  прави ежегодно, а съгласно чл.58, ал.5 от същия регламент „През 2015 г. текущата оценка се превръща в окончателна оценка.”

„Въпросите и хипотезите са много, но аз бих искал да обърна внимание на отговора, който от МЗХ дадоха на журналистически въпрос, а именно, че има риск от налагане на финансова санкция по ПРСР 2007-2013 поради това забавяне.

Рискът е реален, като обикновено такива санкции са за сметка на бюджета на България. Причината е, че не може да се стигне до конкретен виновник, който да си понесе отговорността.

В този случай обаче това не е така. Евентуалното налагане на финансова санкция ще бъде поради късното представяне на окончателната оценка на Европейската комисия, а причината това да се случи е късно взетото решение да се стартира обществената поръчка. В случая конкретният виновник може да бъде идентифициран и ще бъде редно той, а не българският данъкоплатец да понесе санкцията“, категоричен е евродепутатът Момчил Неков.

Очаква се официалният доклад от ревизията в МЗХ с всички останали констатации да излезе в понеделник.

FB Comments
Предишна публикация:
Румен Йончев
Снимка: Aрхив News 10
И Румен Йончев стана Реформатор

Още едно изненадващо попълнение се е присъединило към коалицията на Реформаторския блок за изборите в последния възможен момент. Това е...

Снимка: Архив news 10
Германия се освобождава от рекорден брой кандидат-мигранти през 2017 г.

Германските власти възнамеряват да депортират рекорден брой кандидати с отхвърлени молби за убежище през 2017 г. "Депортирахме вече рекордните 80...

CIGARI-8888
Депресия: Всеки трети пуши, 25 от 100 българи се утешават всеки ден с пиене

Като цяло нацията ни най-много страда и умира от болести на кръвообращението, показва анализ на здравното ведомство. През 2015 година...

Затвори