Момчил Неков, евродепутат от БСП.
Момчил Неков, евродепутат от БСП.

Момчил Неков: Гласувах против СЕТА, защото не защитава националните ни интереси

Евродепутатът е категоричен, че канадските храни с ГМО крият рискове за здравето

„Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България“. Това заяви Момчил Неков в пленарна зала след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).

Години наред земеделието в страната се свива. С падането на вносните мита за Канада, българското производство най-вероятно само ще получи допълнителна конкуренция, дори за родния и европейския пазар. Сериозна част от продуктите с преходни квоти, например за телешко и свинско месо, са заплаха за тези сектори в България.

„Не на последно място, Канада е пети производител на ГМО храни в света. Европейската Комисия твърди, че канадските храни ще трябва да спазват европейското законодателство. Но това означава да се обозначават храните. Това не означава, че тези храни няма да бъдат разпространявани. Те ще бъдат разпространявани неограничено. И тези храни ще се купуват от най-бедните слоеве в Европа, включително от българи и български пенсионери“, обясни вота си евродепутатът Момчил Неков.

След гласуването евродепутатът, член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони, заяви, че анализи и изследвания показват, че се очаква задълбочаване на разликата във възнаграждението между квалифицираните и неквалифицираните работници, което пък ще доведе до социални напрежения.

FB Comments
Предишна публикация:
borisov-vv
Борисов пак повтори тезата си за политическа нестабилност след изборите

Трудно ще се състави правителство след изборите. Това призна пред представителите на бизнеса лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко...

Димитър Танев
В МОН засмърдя на пари от проекти за роми

Позиция на Димитър Танев, бивш главен секретар на МОН:   Няколко дни страната се тресе от скандала за спрени пари...

HRISTO-IVANOV
Вече няма жалби срещу партията на Христо Иванов, оттеглили ги

Трите жалби, подадени срещу "Да, България!", са оттеглени, съобщиха за OFFNews от Софийски градски съд. Жалбите бяха подадени в последния...

Затвори