Сергей Лавров
Сергей Лавров

Лавров: Контингенти на НАТО в България и Румъния са провокация към Русия

Разполагането на военни контингенти на НАТО в България и Румъния има провокационен и дестабилизиращ характер, коментира руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Известия“, цитирано от БТА.

„Действията, извършвани от алианса в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни – при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния. И това, че някои страни членки на блока осъществяват национални планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. И същественото увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите ни. Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа“, казва руският външен министър.

В интервюто той коментира и отношенията с новата президентска  администрация в САЩ. Според Лавров руските дипломати са готови да работят с Доналд Тръмп „по целия дневен ред на руско-американските отношения“. Развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзка може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, казва руският външен министър.

По отношение на ситуацията в Украйна Лавров посочва, че според Москва „топката“ е в полето на Киев, който трябва да изпълни договореното в Минск – да приеме закон за специален статут на Донбас, да проведе там местни избори и да осъществи конституционна реформа.

За рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна напоследък са отговорни радикалните и националистически сили в Киев. Украинските власти явно не се канят да изпълняват Минските споразумения за уреждане на конфликта и упорито се стремят към военно решение. Русия и международните й партньори, включително САЩ, са единни в мнението, че е необходим диалог между страните в конфликта за търсене на компромис, казва той.

Позицията на Русия за Сирия не подлежи на конюнктурни промени, посочва дипломат номер 1 на Москва. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН отразява принципния подход на Москва към начините за деблокиране на сирийската криза, според който единствено сирийският народ може да определи своето бъдеще без намеса отвън. Това изцяло важи и за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, отбелязва Лавров.

Русия полага усилия за установяване на взаимно разбирателство между сирийското правителство и кюрдите в Сирия, за да се запази единството на страната. Кюрдският въпрос е от ключово значение, „за да бъде запазена сирийската държавност и перспективите за всеобхватна стабилизация в Близкия изток“, казва Сергей Лавров.

Съдбата на Либия също „трябва да бъде решена от самите либийци“, подчертава той. Москва ще продължи и занапред да следва своя балансиран курс – системно да работи и с двата силови центъра в Либия, Триполи и Тобрук, „като ги тласка към преодоляване на вътрешните разногласия, търсене на взаимноприемливи решения по всички спорни въпроси и параметри на националното помиряване“, коментира Лавров.

FB Comments
Предишна публикация:
MVR-32
Разчистващи рокади в МВР

Новото ръководство на МВР готви уволнения в двете ключови дирекции в министерството в борбата с корупцията -" Инспекторат" и "Вътрешна...

izmamamamam
Нигерийските „инвеститори“ отново в атака

Международните измамници, известни условно като "нигерийските" инвеститори отново си търсят плиткоумни клиенти, чиито сметки да източат. Пред последните седмици атакуват...

zlato-Trun
Община Трън обяви местен референдум: Добив на злато или чиста природа

С пълно мнозинство Общинският съвет в Община Трън, гласува предложението за провеждането на местен Референдум. Той ще се проведе заедно...

Затвори