GaLLUppp

Рейтинг: Радев 41.7%, Борисов 24.6%

Румен Радев е водач в личните рейтинги с доверие 41,7%,  зад него е Красимир Каракачанов (26,1%), Корнелия Нинова (24,9%) и Бойко Борисов (24,6%). Доверието към  Веселин Марешки е 18,4%.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна. Проучването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“. Цитираните проценти на доверие са на база всички, а не само гласуващи.

Загубата в президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт, констатират социолозите на „Галъп интернешънъл“.

Според данните от експресния телефонен сондаж, ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации, които са над 4%.

Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа и трудно би могло да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (ВОЛЯ) със 7,7%, а със сериозни изгледи да е в НС е Реформаторският блок (4,3%). Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

Сред останалите формации – „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва – в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център и ДОСТ.  По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“, „Зелените“

FB Comments
Предишна публикация:
USA ZN
Посолството на САЩ в София спря да издава визи на граждани от забранените от Тръмп държави

  Посолството на САЩ публикува на официалната си страница в интернет "Спешно известие", с което призовава гражданите на 7 държави...

Лидерът на БНО Георги Георгиев.
Политменторът на Пищова и Шишарката стяга нов политически проект без шеги и закачки

Партията Българско национално обединение обявява във вторник на пресконференция в БТА свой нов политически проект. БНО и председателят й Георги...

slavi_trifonov4
Слави Трифонов: Два месеца за ново изборно законодателство или излизам на протест

Тв водещият Слави Трифонов постави двумесечен ултиматум на неизбраните още депутати от 44-тото Народно събрание да гласуват промените в избирателната...

Затвори