Снимката е от Ройтерс.
Снимката е от Ройтерс.

Тереза Мей обяви пълен Brexit, Великобритания излиза от общия европейски пазар

Британският премиер Тереза Мей очерта за първи път с подробности визията си за излизането на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) в реч, очаквана с нетърпение.

Мей възнамерява да представи на парламента в Лондон резултата от преговорите с ЕС, които да бъдат гласувани от депутатите, а не да се позовава само на резултата от референдума през лятото. Мей обаче отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка.

В хода на речта Мей на практика сигнализира, че подробностите около излизането на Обединеното кралство от ЕС са важни, предава Bloomberg.

В своята реч премиерът обяви и конкретния план, състоящ се от 12 точки. Той предвижда пълно напускане на вътрешния пазар на ЕС, като след края на процеса Великобритания няма да е част от общото икономическо пространство.

Британският паунд се изстреля нагоре, насочвайки се към най-доброто си дневно представяне от началото на глобалната финансова криза.

 

Валутата отчита най-силен ръст от октомври 2008 г. насам, след като Мей обяви в своята реч стратегията за Brexit, която предвижда излизане от единния пазар на ЕС. Стерлингът се възстанови от най-големия спад от месец насам, отчетен в понеделник.

 

Мей се стреми към ясно отдалечаване от европейския проект. Вместо предишните регламенти британското правителство възнамерява да постигне с ЕС споразумение за свободна търговия на стоки и услуги.

 

Това решение следва да позволи на Великобритания да бъде в състояние да контролира сама критични въпроси, като имиграцията, без да се налага да се основава на приложимите в рамките на Европа основни свободи, като например свободното движение на работници.

„Не искаме парченца от членството ни да остават. Великобритания напуска ЕС и нашата работа е да си подсигурим най-добрите възможни условия“, каза Мей. Освен това тя подчерта, че ще се стреми Великобритания да остане толерантна държава и „магнит за талантите“, препращайки към известни отстъпки по линия на свободното придвижване на хора.

„Никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка“, заяви тя в първото си категорично изявление за това какви условия ще бъдат търсени в предстоящите преговори между Лондон и Брюксел. Тя посочи още, че финалното споразумение ще бъде подложено на вот в парламента, но отказа да обясни какво ще стане, ако парламентът отхвърли вече уговорената сделка.

 

Премиерът трябва да стартира процеса, изпращайки писмо до ЕК и позовавайки се на член 50 от Договора за ЕС. Тя обеща да стори това през март тази година, но делото срещу Brexit във Върховния съд може да я забави. На долната инстанция магистратите постановиха, че решението трябва да мине през депутатите, които на теория могат и да отхвърлят резултатите от юнския референдум и да решат страната да не напуска EС.

Източник: Инвестор.bg

FB Comments
Предишна публикация:
USAforBul
„Америка за България“: Времената се променят, ние също трябва да се променяме

"Времената се променят, ние също трябва да се променяме. Вече няма да сме толкова тихи. Време е да говорим високо...

Sali
Депутат Бат Сали признат за хулиган

6-месечна условна присъда за хулиганство и неизпълнение на полицейско разпореждане получи депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали....

simeon_diankov_6
Дянков не говори по делото „Трайков-Прокопиев“ по лични причини

Симеон Дянков отказва да коментира обвинението срещу него за продажбата на държавния дял на акции в ЕВН заради майка си....

Затвори