USAforBul

„Америка за България“: Времената се променят, ние също трябва да се променяме

„Времената се променят, ние също трябва да се променяме. Вече няма да сме толкова тихи. Време е да говорим високо и гордо. Това е началото на усилията ни да изградим наша общност, да сглобим парченцата на пъзeла за една по-добра България.“

Това послание отправи президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър при откриването на първата по рода си среща на общността на организацията у нас. В нея участваха над 600 партньори на фондацията и бяха представени успешни проекти.

Срещата се проведе в столичния мол Paradise и бе открита от посланика на САЩ у нас  Ерик Рубин. Той припомни, че финансовата помощ на САЩ за България датира от 1991 г., когато при президента Джордж Буш-старши е приет Законът за подкрепа на източноевропейските демокрации. У нас той се материализира с инвестиция от 55 милиона долара, с които е основан Българо-американският инвестиционен фонд. България тогава е една от 17-те държави, в която се инвестират пари на американски данъкоплатци с цел развитие на пазарната икономика и подпомагане на икономическия растеж. С приходите от тези инвестиции тези 55 милиона са превърнати в над 400. С тях е основана и фондация „Америка за България“ през 2009 г. Посланикът отбеляза също, че фондацията не е част от американското правителство и се управлява от независим борд на директорите.

„Почти от година съм в България и сега съм по-голям оптимист отвсякога за бъдещето й. Ние ще помагаме на „Америка за България“ и българите да постигнат своите цели и стремежи“, каза дипломатът. Той посочи, че страната ни е изправена пред истински предизвикателства като изтичането на мозъци, мигрантския поток, войната в Близкия Изток, конфликтът между Русия и Украйна, и определени като правилен избор и посока членството ни в ЕС.

Президентът на фондацията Нанси Шилър също припомни, че дейността на Българо-американският инвестиционен фонд генерира 400 милиона долара печалба, което е най-успешният резултат от чуждестранните инвестиции на американското правителство в региона. Взето е решение парите да не се върнат на хазната на САЩ, а да останат тук и така през 2009 г. възниква „Америка за България“. Оттогава досега фондацията е инвестирала 186 милиона долара у нас, като всяка година влага около 20 милиона долара. Предложения за проекти се приемат целогодишно в шестте сфери, в които се фокусира организацията – образование, изкуство и култура, гражданско общество и демократични институции, културно наследство и туризъм, земеделие и частно предприемасчество и социална сфера

Сред големите проекти на фондацията е детският музеен комплекс „Музейко“, реставрирането на голямата базилика в Пловдив с уникални мозайки от 4-6 век, финансирането на българските олимпийски отбори по природни науки, оборудване на учебни кабинети и др.

Промените в президентската администрация в САЩ не оказват влияние на нашата работа, тъй като сме неправителствена организация, посочи Нанси Шилър в отговор на журналистически въпрос.

Фондацията представи и новата си визия – тя ще има ново лого, сайт и страници в социалните мрежи, а слоганът й гласи „Американският оптимизъм среща българския потенциал“.

Източник: Офнюз

FB Comments
Предишна публикация:
Sali
Депутат Бат Сали признат за хулиган

6-месечна условна присъда за хулиганство и неизпълнение на полицейско разпореждане получи депутатът от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали....

simeon_diankov_6
Дянков не говори по делото „Трайков-Прокопиев“ по лични причини

Симеон Дянков отказва да коментира обвинението срещу него за продажбата на държавния дял на акции в ЕВН заради майка си....

Божидар Лукарски, Председател на СДС ,министър на икономиката в оставка.
И СДС като ГЕРБ – решава за изборите чрез анкета с кого да участва

  На 17 януари (вторник) 2017г. ще се проведе Национален съвет на Съюза на демократичните сили в зала „Киев“ на...

Затвори