BNB

Депозитите през 2016 г. нарастват с 8% , хората държат в банките двойно повече пари от бизнеса

През 2016 г. депозитите нарастват на годишна база с над 8%. Общият им размер е 66.6 млрд. лева, от които 22 млрд. са пари на бизнеса и 44 млрд. – на населението. Това показва, че явно хората имат доверие в банковата система, но от друга страна е един значителен неизползван потенциал за подкрепа на икономическия растеж в България. Това съобщи и коментира управителят на БНБ Димитър Радев в обзора на годината на Радио „Дарик“.

Има маргинален ръст от 1% и при кредитите, който обаче поне показва движение. В предишни години тенденцията беше намаляване или стагнация на кредитирането, допълни Радев. Общият размер на вземанията по кредити през 2016 г. е 50.8 млрд. лева. От тях 32.3 млрд. са вземания от бизнеса и 18.5 млрд. са кредитите на домакинствата.

„Не мисля, че ще има драматични промени по отношение на лихвените равнища – нито по отношение на кредитите, нито на депозите“, прогнозира управителят на БНБ за догодина.

По думите на Радев като цяло отиващата си година е била и тежка, и успешна. Тежка, защото за БНБ е имало няколко отговорни задачи като провеждането на стрес-тестовете за банковата система, реформите в банковия надзор, създаването на рамка за възстановяване и преструктуриране на банки.

„През 2016 г. имаше общо подобряване на състоянието на нашия финансов сектор и публичните финанси като цяло. Ние бяхме свидетели на такъв процес – и от прегледа на качеството на активите и стрес-теста на банковата система, и при управлението на публичните финанси, защото бюджетната позиция тази година е по-добра, отколкото се очакваше в началото на годината. Ще имаме широко балансиран бюджет. Капиталовата позиция на банките също е по-добра от това, което очаквахме“, обобщи Радев.

Трусовете на международната сцена и у нас създават една като цяло несигурна и неблагоприятна среда и увеличават рисковете за икономиката и финансите. Отговорът, който трябва да дадем на тези предизвикателства е повече дисциплина и в утправлението на публичните финанси и на финансовия сектор като цяло, коментира още финансистът.

На въпрос за стабилността на Валутния борд, Димитър Радев отговори, че „е в много добро здраве“. Активите на емисионното управление на банката към момента са около 44 млрд. лева, покритието на валутния борд с пазара от валутни резерви е над 170%, така че нещата са изцяло под контрол, заяви той.

„Валутният борд ще съществува докато еврото не замени лева, а кога ще е това – когато сме готови ние и нашите партньори от еврозоната. Има номинални критерии, които изпълняваме, за да влезем в т.нар. чакалня, но всъщност темата е много по-широка и Централната банка работи сериозно по този въпрос. Дали искаме или не – не стои като въпрос, защото сме подписали договор, който обещава, че това ще се случи, когато отговаряме на критериите. Но не е продуктивно да фиксираме срокове, защото видяхме, че може да не се изпълнят“, коментира още управителят на БНБ.

FB Comments
Предишна публикация:
Simeon
Симеон Втори: Да разберем причините за Хитрино, за да не се повтаря тази трагедия

Последният монарх и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски призова трагедията на хората в село Хитрино да не бъде превръщана...

meizer1
Анита Мейзер се призна за виновна, получи 3 години затвор

Три години ефективна присъда получи Анита Мейзер, обвинена за убийството на съпруга си Николай Димов по непредпазливост. Присъдата ще се...

vmz_sopot
На тръгване Лукарски иска спешно от ВМЗ Сопот 14 милиона. Работниците пред заплаха да останат без заплати за Нова година

Министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски спешно изисква от ВМЗ „Сопот” да преведе на министерството му 14 млн. лв....

Затвори