Simeon

Симеон Втори: Да разберем причините за Хитрино, за да не се повтаря тази трагедия

Последният монарх и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски призова трагедията на хората в село Хитрино да не бъде превръщана в медийнна сензация. В изявление до медиите той подчерта, че в такива трагични моменти е много важно да проявим солидарност и то не само за момента, а с конкретни последващи действия с дълготраен ефект.

 

Сакскобургготски заяви и че в памет на жертвите е повече от важно да се анализират причината за трагедията, за да не бъдат допуснкани в бъдеще такива инциденти.

 

Ето и цялото изявление на цар Симеон Втори:

 

Тези дни всички ние съпреживяхме трагедията на хората от с. Хитрино.

 

Причинените материални щети са огромни, но истински непрежалими са човешките жертви на този жесток инцидент. Надявам се, споменът за тях да не избледнее като поредната сензация на деня, която ни разтриса, но бързо е изместена от следващата потресаваща новина.

 

В такива трагични моменти е много важно да проявим солидарност и то не само за момента, а с конкретни последващи действия с дълготраен ефект. Искрено се възхищавам на хората, които са се впуснали да помогнат на пострадалите, за проявената добрина, за смелостта. Пример, за прословутата българска добрина, която винаги е съществувала, въпреки опитите на някои сили, без значение от религиозната или етническа принадлежност. Преди всичко, ние всички сме хора.

 

Именно в памет на жертвите е повече от важно да анализираме причината за трагедията, за да не допуснем бъдещи такива инциденти. С общи усилия и чувство на съпричастност да си поставим за цел да помогнем на хората да се върнат към нормалния им начин на живот час по-скоро и да не забравяме страданието им, „затрупано“ от поредните сензационни новини – от Турция, Германия или вътрешни.

 

В този смисъл искам да изтъкна и горещо да приветствам инициативата на Българския червен кръст да започне Национална кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите.

 

Но те ще имат нужда от много повече от финансова подкрепа. Трябва да получат справедливостта, която очакват. Задължително трябва и морална подкрепа, било то само с окуражителен жест или дума. Тези изстрадали сънародници имат нужда от много повече от типичното гръмко обществено внимание….

FB Comments
Предишна публикация:
meizer1
Анита Мейзер се призна за виновна, получи 3 години затвор

Три години ефективна присъда получи Анита Мейзер, обвинена за убийството на съпруга си Николай Димов по непредпазливост. Присъдата ще се...

vmz_sopot
На тръгване Лукарски иска спешно от ВМЗ Сопот 14 милиона. Работниците пред заплаха да останат без заплати за Нова година

Министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски спешно изисква от ВМЗ „Сопот” да преведе на министерството му 14 млн. лв....

shiskov-rb
Реформатор: Мажоритарното гласуване е тежък популизъм – псевдоинтелигенти подведоха хората

Мажоритарното гласуване е тежък популизъм – псевдоинтелигенти подведоха хората. Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в...

Затвори