Снимка на Велислав Николов.
Снимка на Велислав Николов.

Минималната пенсия провалила преговорите за ново правителство

Няма да има кабинет. Не сме в състояние да постигнем съгласие за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това стана след финалните преговори в  Народното събрание.

„В рамките на 4-5 дни водихме много интензивни разговори, за да намерим пресечните точки и да съставим правителство в рамките на 43-ия парламент с мандата на Реформаторския блок. Мога да кажа, че има определени различия, по които не можем да стигнем до консенсус“, каза Цветанов. Той добави, че ще се отива към предсрочни парламентарни избори по съответните конституционни процедури.

6-7 дни поработихме сериозно, каза съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. „Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем единство, да постигнем златно сечение. Очевидно е, че това не се получи“, каза още той. Зеленогорски добави, че сред темите на Реформаторите са били съдебната реформа и антикорупционният закон, който бе изхвърлен от програмата на парламента, въпреки че бе приет на първо четене. Зеленогорски се надява, че в следващия парламент ще има достатъчно опорни точки между ГЕРБ, Реформатори и Патриоти, „за да продължим с реформите“.

Валери Симеонов добави, че са положени максимални усилия и е имало колегиалност и добронамереност. Поне едно доказахме пред вас – че не сме страхливци, че сме смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на собствения си народ. Напоследък нагласите са за избори“, каза Симеонов.

И тримата отказаха да отговарят на въпроси кои изисквания са станали непреодолими. Вървейки, Симеонов добави, че преговорите са били истински.

Реформаторите ще върнат мандата на президента Росен Плевнелиев в сряда сутринта. Президентът трябва да назначи служебен кабинет.

Вечерта в предаването на бТВ „Лице в Лице“ с водещ Цветанка Ризова Валери Симеонон заяви, че съставянето на ново правителство се е провалило заради искането на Обединенине патриоти да въдат вдигнати минималните пенсии на хората, които са с натрупан трудов стаж. Според Симеонов участващият в преговорите финансов министър Владислав Горанов е бил инструктиран да не се приема това искане. Патриотите се били съгласили даже и на по-ниска ставка на минималната пенсия от 200 лева, но горанов пак не се съгласил.

FB Comments
Предишна публикация:
cvetan-cvetanov-10
Кабинет няма да има, отиваме на избори

"Няма да има кабинет. Не сме в състояние да постигнем съгласие за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото Народно...

Финансовият министър Горанов и здравният Москов разговарят за пари за здравеопазване.
Снимка: Архив NEWS 10
ПолитEкзотика: Петър Москов премиер?

Три са имената за премиерския пост, около които ще вървят разговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ. Пред Нова тв Борислав...

Cvetanov
Евентуално ще има ново правителство?

Премиерът на евентуално правителство в рамките на този мандат ще е от Реформаторския блок, но ГЕРБ са склонни да участват...

Затвори