censora_medii

Режимът на Ердоган задуши и последните опозиционни медии

Турските власти арестуваха 13 журналисти, сред които е и главният редактор на опозиционния вестник „Джумхюриет“ Мурат Сабунджу, съобщиха информационните агенции.
По информация на телевизия CNN Turk силите на реда са извършили обиск в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника. Полицията е задържала и журналиста Гюрай Оз.
Причините за арестите не се съобщават.
Предишният главен редактор на вестника Джан Дюндар напусна след осуетения опит за преврат и обяви, че вече не вярва на правосъдието.
Той бе осъден на първа съдебна инстанция на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държавни тайни във връзка със случай, който предизвика гнева на президента Реджеп Ердоган.
След това той получи разрешение да остане на свобода в очакване на решението на Апелативния съд, но успя да напусне Турция. Властите обаче задържаха съпругата му.
Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа.
Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението.
Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).
Днешните арести идват два дни, след като турското правителство закри 15 опозиционни медии.
Режимът на Ердоган смята, че проповедникът Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат от 15 юли и се зае с разгромяването на организацията му. Според неправителствени организации обаче мерките са засегнали и много хора, които не са били съпричастни към опита за преврат.
Източник: Медиапул
FB Comments
Предишна публикация:
MF-DULG
Бюджетът за 2017-та: 270 милиона повече за здравеопазване, 825 милиона за отбрана и сигурност

Министерският съвет гледа държавния бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По закон 31 октомври...

kristalina_georgieva77pg
Кристалина Георгиeва напусна ЕК

Кристалина Георгиева подаде оставка като заместник-председател на Европейската комисия, съобщава БТА. "За мен беше чест да служа на Европейския съюз...

neft-sondag-more
Нефт открили в Черно море. Колко не казват

Френската петролна компания "Тотал" е открила нефт в концесионния блок "Хан Аспарух" в Черно море в териториалните води на България....

Затвори