BOR-VOT

Борисов отне от Кунева подготовката на председателството на ЕС

Правителството одобри доклад на министър-председателя Бойко Борисов, с който се предлагат промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Мотив за промяната е изтеглянето на Българското председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката, посочват от правителствената пресслужба.

„За постигане на по-ефективна координация при изпълнение на предвидените в Плана за подготовката дейности и по-висока ангажираност на членовете на правителството“ се предвижда министър-председателят да поеме функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството.

Той ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри.

За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на „НДК-Конгресен център София” АД.

За сигурността координатор ще бъде заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Предвижда се да бъдат запазени нормативно определените функции на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, но да бъдат закрити тематичните работни групи, създадени с решение на Министерския съвет през 2015 г.

Конкретните нормативни промени ще бъдат извършени на предстоящо заседание на Министерския съвет.

FB Comments
Предишна публикация:
bEGANCI
Германия няма да се справи!

Точно преди една година Меркел произнесе паметното "Ще се справим" и приветства с "добре дошли" стотици хиляди бежанци. Ще се...

MF-DULG
МФ обещава изненадващи проверки на случайни обществени поръчки

Агенцията по обществени поръчки (АОП) ще осъществява контрол на процедурите за възлагане на обществени поръчки, които ще бъдат селектирани чрез...

BtK-GET
Придобиването на ФК”Левски” от Спас Русев затъмни финализирането на сделката за БТК

Докато във вторник Спас Русев се афишира публично на общото събрание на футболния клуб "Левски" като новия му собственик, изглежда...

Затвори