burkan

Ситуацията в банките ни била нормална

Ситуацията не е розова, а нормална. Така председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира резултатите от стрес тестовете в банковия сектор, които бяха оповестени миналата седмица. „Стрес тестовете показаха, че банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент“, каза той.

На въпрос възможно ли е да се повтори ситуацията с КТБ, след като тя се случи след изказване на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, че банковия сектор е стабилен, Андронов отговори, че ако тогава е говорила само централната банка, сега оценката е на 900 души и девет оценителски компании със световно име, които не биха рискували реномето си просто така.Проучването продължи два месеца, но стрес теста е нещо рутинно – то се прави всяка година, само че този път знаехте за него. По-важното беше оценката на активите, защото съмненията бяха, че позициите, отбелязани в отчетите на банките, са не съвсем надеждни, каза Андронов. Помолен да коментира информацията за две банки, които са с неудовлетворителни резултати, Андронов каза, че те имат капитал над минимално изискуемия и паралелите с КТБ са неуместни. Нуждата от допълнителен капитал при тях пък е „в рамките на изпълнимото, далеч от всякакви критични нива“.

Андронов каза, че при тестовете се проучва всичко, включително оценителите е трябвало да проверяват вътрешни кредити и лоши кредити. На практика те провериха 75% от кредитния портфейл, докато „в Европа, когато проверяваха банките, едва стигаха до 20%“. Проверява се абсолютно целия портфейл, без значение дали банката има клонове извън страната или извън ЕС, като се започва с най-големите кредити. Според Андронов няма възможност някоя банка да е укрила информация.

Никой не е казал, че няма лоши кредити, добави Андронов, и допълни: „видяхме какви прекласификации е на правила централната банка – 665 млн. допълнителни провизии или обезценки, каквито има в доклада, са точно заради лошите кредити, върху които се добавят допълнителни резерви от банките. 665 млн. са и много, и малко – на фона на обема на банковата система са прилична малка сума, защото са под 1%. От друга страна, на фона на проверения портфейл, е една допълнителна резерва, която би била подходяща и достатъчна на този етап“.

По думите на Андронов доверието към банките, измерено с депозити, не спира да расте вече 7 – 8 години – от първите сигнали на кризата. „Ситуацията не е розова, а нормална. Изводите не трябва да водят до самодоволство. Искаме централната банка да продължи да прилага този строг подход, който имаше по време на проверката, и да държи тези стандарти високи“, каза още гостът. Според него ситуацията в Турция не застрашава банковата система у нас.

 

FB Comments
Предишна публикация:
migrantiii
Борисов омете цялото ръководство на Гранична полиция

Противно на очакванията, че за допускането на Абдулах Бююк в България наказания ще отнесат редови служители в понеделник гръмна цялото...

radev-gen
Ген. Радев още не е освободен от служба

Указът на президента Росен Плевнелиев за освобождаването на командира на Военно-въздушните сили генерал Румен Радев отново не е обнародван в...

Mladost-77
Жителите на столичния „Младост” се вдигат на масов протест срещу застрояването в зелените площи

На 15 агуст от 19.00 часа пред СО район "Младост" - ул. „Св. Преображение” 1 е насрочен протест на жителите...

Затвори