Карина Караиванова
Карина Караиванова

Новият председател на КФН Карина Караиванова обещава да съживи фондовата борсата и да не ревизера предишното управление на комисията

 

Карина Караиванова-Ганозова бе избрана в четвъртък от парламента за председател на Комисията за финансов надзор /КФН/. Тя беше предложена от ГЕРБ. Други кандидатури за поста нямаше. Сделката по избора й бе финализирана като 139 народни представители гласуваха „за“, 24 – „против“, а 11 се въздържаха. След гласуването Караиванова положи клетва.

Карина Караиванова е завършила Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност Икономика. Магистър е по Финанси и банково дело. Специализирала ев страната и чужбина в областта на икономиката и управлението. По-голяма част от кариерата й е на експерт е в Министерство на финансите, а през 2012 г. за кратко е зам.-министър на финансите до оставката на първото правителство на ГЕРБ. До четвъртък тя заемаше същия пост и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Безспорно Караиванова е доказала през годините своя професионализъм, повече от 10 години заема ръководни постове, като част от отговорностите й са свързани с фондовата борса, капиталовите пазари и пенсионната реформа, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова при представянето на кандидатурата.

При дебатите от „БСП лява България“ възразиха срещу процедурата по избора, тъй като според тях не е спазен правилникът на Народното събрание и сроковете били съкратени. От БСП са подали жалба до Конституционния съд по въпроса. Според Менда Стоянова няма опасност КС да обяви решението за правилата по избора за противоконституционно.

От ДПС също смятат, че процедурата е била опорочена, но движението подкрепя кандидатурата на Караиванова.

Емил Димитров от Патриотичния фронт също заяви, че процедурата е била прибързана, но кандидатът е добър. Според колегата му Димитър Байрактаров е важно какъв ще е екипът на Караиванова. КФН трябва да даде отговор на въпроса какво се е случило със свързаните предприятия около КТБ, смята той.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви подкрепа към Караиванова и допълни, че в дебата не е чул нито една съществена критика към нея.

Независимият депутат Георги Кадиев не подкрепи кандидатурата на Караиванова. Според него тя може да е експерт, но не и в сферите, за които отговаря КФН. Той попита дали тя ще ревизира управлението на предшественика си Стоян Мавродиев.

След избора Карина Караиванова потвърди пред журналисти позицията си от изслушването си във вторник, че няма да прави ревизия на предходното управление на КФН. Актовете на комисията подлежат на обжалване, има съдебен контрол, не е моя работа, допълни тя. Тя изрази надежда екипът й да бъде готов до септември.

Караиванова се ангажира да създаде условия малките и средните предприятия да получат повече възможности за финансиране през фондовата борса.

По повод сигнала, че има неясноти около получени близо 300 000 лева чрез КТБ Караиванова е дала писмено обяснение. Според Менда Стоянова то е достатъчно и нарушения не са установени.

FB Comments
Предишна публикация:
Снимка от Блумбърг тв.
Избират нов шеф на КФН ден преди парламентарната ваканция

В четвъртък, 28 юли, в пленарна зала ще бъде гласувана кандидатурата на единствения кандидат за председател на Комисията за финансов...

slavtcho-velkov
Тероризмът в Европа не се ръководи от ИД

ИДИЛ не знае за атентатора от Ансбах. Впоследствие решава да го припознае. Това коментира в „Здравей, България” експертът по сигурността...

Simeon-Saxxoburggotski1
Симеон Втори – президент обединител, но неизбираем

Симеон Сакскобургготски е най-обкъжданата кандидатура за президент. Името му през последните дни е обект на разговори, преговори и дори препирни...

Затвори