Снимка от Блумбърг тв.
Снимка от Блумбърг тв.

Избират нов шеф на КФН ден преди парламентарната ваканция

В четвъртък, 28 юли, в пленарна зала ще бъде гласувана кандидатурата на единствения кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова. Това коментираха зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова, Димитър Горов от БСП и Георги Ковачев от Народен съюз, които са и  членове на Комисията по бюджет и финанси, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Начинът, по който се проведе конкурсът, елиминира възможността за издигането на други кандидатури. Предизвестеният финал отказа експерти, които биха могли да участват в надпреварата, посочи Горов.

Според Йорданова изтичането на мандата на председателя на КФН е тема, която се намира в публичното пространство от дълго време, което означава, че от опозицията са имали достатъчно време да предложат своите кандидатури, ако желаят.

Карина Караиванова, предложена от ГЕРБ, беше изслушана на заседание на  Комисията по бюджет и финанси във вторник. Тя е единственият кандидат, като, ако бъде избрана, трябва да посочи своите заместници.

Тя обеща, че ще работи за съживяването на капиталовия пазар у нас и връщането на правомощията на заместник-председателите на КФН.

По думите на Ковачев трябва да се обърне сериозно внимание на фондовия пазар в България. В период от 9 години са изтрити около 10 млрд. лв от пазарната капитализация на борсата.

„Необходимо е да се проведе диалог с инвестиционните посредници и да се осигури достъп на бизнеса до набирането на евтин капитал през БФБ. Това трябва да бъде основният приоритет на КФН след протичането на стрес тестoвете (в небанковия финансов сектор – бел. ред.)“, коментира Ковачев.

За такъв диалог се обяви и Караиванова. За да бъде избрана за председател на КФН, тя трябва да събере поне 50% от гласовете от присъстващите в залата народни представители.

FB Comments
Предишна публикация:
slavtcho-velkov
Тероризмът в Европа не се ръководи от ИД

ИДИЛ не знае за атентатора от Ансбах. Впоследствие решава да го припознае. Това коментира в „Здравей, България” експертът по сигурността...

Simeon-Saxxoburggotski1
Симеон Втори – президент обединител, но неизбираем

Симеон Сакскобургготски е най-обкъжданата кандидатура за президент. Името му през последните дни е обект на разговори, преговори и дори препирни...

Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев: Съчувствам на Карина Караиванова, че още преди да заеме позицията начело на КФН започват атаките срещу нея

През целия ми мандат комисията беше силен, отговорен и независим регулатор, неподатлив на политически влияния и стриктно вършещ своята работа....

Затвори