Kristalina

ЕК излиза с унищожителен коментар за бизнес средата в България

Европейската Комисията дава насоки на България какво да промени, за да изгради атрактивна бизнес среда и да привлече повече инвестиции за по-силна икономика, повече доходи и по-добър живот за хората.
Преди всичко Комисията напомня, че у нас липсва доверие в основни обществени институции – най-вече съдебната система, и е време това да се промени. Реформата на публичната администрация се бави. Корупцията продължава да бъде често явление, което властите все още не успяват да изкоренят. Тези фактори подкопават доверието в държавата и отблъскват потенциални инвеститори. Нужни са решителни действия за промяна. Коментарът е зам.-председателят на ЕК еврокомисар Кристалина Георгиева.
За да помогне на бизнеса, страната трябва да се съсредоточи повече върху реформите, които ще облекчат административната тежест върху него.
Компаниите трябва да могат не само по-лесно да започват нови дейности, но и бързо и безпроблемно да излизат от тях. Това е препоръка, която България получава не за първи път. В много други страни евентуален фалит е част от трупането на опит в бизнеса и възможност за ново начало. У нас той често означава финал на предприемаческите амбиции. Една от причините са тежките и тромави процедури, през които един предприемач трябва да премине, за да приключи неуспешен проект. Според популярна годишна класация на Световната банка, която Комисията също използва за своите анализи, България е на 48-ма позиция по условия за излизане от даден бизнес, при 8-мо място за Португалия и 12-то за Словения.
Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г.
За да може бизнесът да разчита на работната ръка, от която има нужда, всички наши съграждани трябва да имат по-добър достъп до образование и здравеопазване. Въпреки че вече се направиха стъпки за реформа на образователната система, ранното отпадане от училище, особено на най-бедните, остава проблем. Младите хора, които завършват висше образование, се включват в пазара на труда по-късно, в сравнение с връстниците си в други европейски страни. В сферата на здравеопазването също има известен напредък, но достъпът до здравни услуги у нас остава органичен, парите за здраве са малко, резултатите – ниски. В условията на намаляващо и застаряващо население, не можем повече да отлагаме реформите в тези сектори.
Работата в тези области трябва да върви заедно с финансовата стабилност. За да се запази тя, България трябва да подобри още събираемостта на данъците, да противодейства по-ефективно на сивия сектор и най-вече на практиките за укриване на социални осигуровки, както и да гарантира силен и независим финансов надзор.
Препоръките на Европейската комисия се публикуват ежегодно в рамките на Европейския семестър. Те се основават на доклада за България, публикуван през февруари 2016 г., програмата за конвергенция и Националната програма за реформи, както и на резултатите от диалога на Европейската комисия с държавата членка.
Препоръките на Европейската комисия за България ще бъдат официално представени в София в петък, 20 май 2016 г. от г-н Мишел Сервоз, генерален-директор на Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и включване“ и от г-н Ищван Секели, директор Дирекция „Икономики на държвите членки“, Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“.

 

 

 

 

FB Comments
Предишна публикация:
Plevneliev-7
Президентът вкара Парламента в капан. Сезира КС за Изборния закон

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за противоконституционност на текстове от Изборния кодекс. Парламентът отхвърли ветото му, с което...

Irena_Krusteva_Peevski
Пеевски доуволни майка си от 4 компании

Депутатът и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски става едноличен собственик на 4 компании, като придобива дяловете на майка си Ирена...

PUL-PUL
135 отхвърлиха ветото на президента за изборния кодекс. Следват нови пазарлъци

Народните представители отхвърлиха ветото на президента върху спорените промени в Изборния кодекс, ограничаващите изборните права на българите зад граница. Със 135...

Затвори