Меглена Кунева, вицепремиер.
Меглена Кунева, вицепремиер.

Антикорупционният закон на Кунева отритнат и след поправките

Абсурдно е докато премиерът Борисов е на среща на върха в Лондон за борбата с корупцията и представя усилията на страната ни в тази сфера, ресорната комисия по антикорупция в България да не приеме Закона за противодействие на корупцията по високите етажи. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред БНР по повод гласуването на закона вчера в комисията, на което шестима депутати се въздържаха.

Кунева напомни, че комисията за борба с корупцията е сформирана на паритетен принцип и не отразява разпределението на силите в пленарна зала, както и че законопроектът беше одобрен от другата комисия, тази по регионално развитие и предстои разглеждане в още две, където правна е водеща.

Разпознавам отговорността си да предложа добър закон и да го предложа на Министерския съвет. Когато той е веднъж приет от кабинета, това е закон на Министерския съвет, категорична беше Кунева. Тв обяви, че ще продължи да убеждава депутатите за качествата и необходимостта от закона.

Разликата между първия и втория проект е значителна, като обаче е запазена първоначалната философия за борба с корупцията по високите етажи на властта, обясни вицепремиерът.

По отношение на сигналите, Кунева посочи, че в новия проект има отделна глава посветена на сигналите, което няма да позволи никакви своеволия на Националното бюро за противодействие на корупцията при боравене с тях. Ясно е всеки сигнал какви реквизити трябва да притежава, ясно е и че всеки сигнал – подписан или неподписан – подлежи на предварителна проверка, за да се гарантира, че не става въпрос за клевети.

От една страна имаме човек притежаващ власт, да кажем министър, а от другата имаме гражданин с малко властови възможности. За да компенсираме тази асиметрия, ние овластяваме гражданите кат одаваме възможност да сигнализират, за да може, ако те виждат нередности, но се страхуват да съобщят, да имат правото да го направят, каза още Кунева.

FB Comments
Предишна публикация:
tomislav_donchev
Спешно търсят социален министър, Томислав Дончев отказал

Вицепремиерът Томислав Дончев все още не е приел да поеме поста на социален министър след оставката на Ивайло Калфин. Това се...

Румен Йончев
Снимка: Aрхив News 10
Румен Йончев и „Народен съюз“ се разграничиха от партията на Ковачки БДЦ

Румен Йончев: Управляващата коалиция се превърна в хан  Румен Йончев, категорично разграничи Народен съюз от партия БДЦ, с които са...

BORISOV-30
Политкоректност? Борисов и Калфин се разделят като приятели

Благодаря на вицепремиера Ивайло Калфин за усилията, добрата работа и коректността, но животът е такъв. Разделяме се като приятели”, заяви...

Затвори