EK-zaharieva

Компромисната Екатерина Захариева стана правосъден министър

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието.Това реши парламентът след гласуване на единствения кандидат за поста. Захариева беше подкрепена от 126 депутати, 66 бяха „против“, 17 се въздържаха. В зала присъстваха голяма част от министрите. Тя получи гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и независими.

До рокадата в кабинета се стигна след като Христо Иванов подаде оставка от поста, а причина беше бламираната от депутатите съдебна реформа. Това доведе до множество трусове във властта, като и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че минава в опозиция. Така се стигна и до сътресения в самия Блок, след като Кънев беше последван само от собствената си партия ДСБ. Останалите четири партии – ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС продължават да подкрепят правителството.

По време на дебатите опозицията атакува остро Захариева и управляващите.

Независимият Велизар Енчев стартира дебатите, като запита депутатите от управляващото мнозинство правилно ли е да се избира министър, който има само административен стаж. „Това е първият министър, който няма да е завършил юридическия факултет на Софийския университет“, обяви още той.

Лидерът на левицата Михаил Миков обвини управляващите, че никой не иска да коментира как след избирането на Захариева правителството ще взаимодейства със съдебната власт. „Какво ще предложи тя като законодателство“, запита Миков.

След него на трибуната излезе депутатът от Гражданския съвет на РБ Петър Славов. Той обяви, че всички депутати от съвета ще гласуват „въздържал се“. „Ние излязохме на протеста и говорихме с тези хора и съдиите. Всички те имат резерви към Захариева“, обясни решението реформаторът. „РБ нямаме единно решение, така че колегите ще гласуват по съвест“, добави още той.

Независимият депутат Георги Кадиев обяви, че с избирането на Захариева президентът Росен Плевнелиев се вкарва в модела „кой“, който ни управлява.

„Най-доброто, което може да се направи е да се отиде на избори“, заяви бившият депутат от БСП. Той се обърна и към Захариева: „Аз на ваше място не бих се качил на този влак“.

„Обещавам да не влизам в задкулисни битки. Няма да давам лични оценки на никого. Дебатът трябва да се върне на експертно ниво“, обяви самата Захариева минути преди гласуването. Тя благодари на министър-председателя Бойко Борисов за номинацията. „Поемам поста и знам, че отговорността към него е огромна“, категорична беше Захариева.

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. Завършва Eзикова гимназия „Бертолт Брехт”, Пазарджик, с изучаване на немски език. Магистър е по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2001 г. до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“ в Министерство на околната среда и водите.

От месец август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоуройството.

 

На 23 януари 2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначена за Главен секретар на Президента.

Със свой указ от 18 декември 2016 г. държавният глава Росен Плевнелиев назначи Деяна Костадинова за началник на кабинета си.

Това е третият началник на кабинета на президента. Първоначално постът се заемаше от Цветлин Йовчев, който напусна и по-късно пое поста вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски. Той беше наследен от Екатерина Захариева.

FB Comments
Предишна публикация:
Ekaterina-Zaharieva-28
Подготвената за нов правосъден министър Захариева мина на изслушвания в НС

Ако не се чувствам подготвена, не бих приела този пост. Да, чувствам се подготвена. Така отговори кандидатът за министър на...

Снимка на Вили Николов, АРХИВ
Здравето си давам за стабилност, рече премиерът

„Ако искат, можем да си премерим силите пак. Това винаги съм го казвал – допълнително 40-50 милиона за избори, допълнително...

neli_kuckova
Кънев и Христо Иванов: Борисов се намесва в решенията на ВСС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов реагираха остро и едновременно срещу намесата на...

Затвори