korupciq

Западни посланици притеснени от борбата с корупцията в България

Посланици на европейски страни излязоха с обща позиция, в която изказват притеснението си от отхвърлянето на проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта в българския парламент.

Миналата седмица депутатите от всички парламентарна групи, с изключение на ГЕРБ и Реформаторския блок, гласуваха против предложения от вицепремиера Меглена Кунева проектозакон. Ден след това от партията на Кунева ДБГ намекнаха, че ще напуснат коалицията, ако законът не бъде приет. Все пак управляващите се разбраха проектозаконът да бъде внесен отново след три месеца. И така закърпиха управляващата коалиция за следващите месеци.

Позицията е подписана от посланиците на Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург и е подкрепена още от посланиците на Норвегия и Швейцария.

Според посланиците решението на депутатите е негативен сигнал. Те припомнят, че Европейската комисия поставя борбата срещу корупцията в България на водещо място в мониторинговите си доклади.

Позицията 1 към 1:

На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакон за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Отхвърлянето без по-нататъчно обсъждане на проектозакона, предложен от правителството изпраща негативен сигнал за борбата с корупцята. Ефективната борба с корупцията е изключително важен елемент от върховенството на закона и е поставен сред приоритетите на Европейската комисия в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка.

Тези доклади са одобрени както от нашите правителства, така и от поредица правителства на България.

Надяваме се, че политическите партии, които са отхвърлили антикорупционния проектозакон (включително тези, които не са гласували), ще представят нови идеи възможно най-скоро, за да покажат, че не омаловажават борбата с корупцията на всички нива.

FB Comments
Предишна публикация:
Евродепутатът Андрей Новаков в евромахала Батковци.
Десет нови флага се развяха в кърджалийската евромахала Батковци

Десет флага на страни-членки на ЕС дари най-младият евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков на единствения по рода си...

hac-isliam
Ислямисти хакнали сайта на наш евродепутат

Интернет страницата на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки (http://djambazki.org/) е станала обект на хакерска...

DGAMB-VMRO
ВМРО иска незабавни оставки на Радослав Янкулов и Георги Лозанов заради радио на турски

ВМРО иска незабавни оставки на Радослав Янкулов и Георги Лозанов. Активисти на ВМРО ще протестират във вторник пред сградата на...

Затвори