Монголският президент на срещата с българския евродепутат Радев в ЕП.
Монголският президент на срещата с българския евродепутат Радев в ЕП.

Челен опит: Монголия отдавна използва електронно гласуване и биометрия за регистрация

По време на юнската пленарна сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев се срещна с президента на Монголия Цахиагийн Елбегдорж. Срещата бе включена в официалната програма на президента като освен среща с делегацията за връзки с Централна Азия и Монголия, където Радев членува, той проведе срещи и с председателите на ЕП и Комисията.

На срещата с представителите на делегацията за връзки с Централна Азия и Монголия бяха обсъдени редица въпроси, между които и наскоро подписаното Рамково споразумение за сътрудничество между Европейския съюз и Монголия за периода 2014-2020 г. В съответствие с него в следващите пет години ЕС ще предостави на правителството на Монголия средства в размер на 65 млн. евро, с които ще подкрепи усилията за траен икономически ръст в страната, както и създаването на нови работни места, диверсификация на икономиката, създаване на по-добър административен капацитет и внедряването на добри практики за държавно управление. С това споразумение се поставя и нова глава в сътрудничеството между ЕС и Монголия. Сред другите обсъдени теми на срещата бяха още свободата, човешките права, корупцията, демократичните избори и реформата в съдебната система.

По време на срещата Емил Радев отправи въпрос към президента Елбегдорж относно функционирането на новите модерни правила в изборното законодателство и какви резултати дават те. „Монголия се е развила страшно много за последните години, като най-яркото доказателство за това е изключително модерният начин, по който се провеждат избори“, коментира Радев. По негови думи в Монголия отдавна се използва електронно гласуване и биометрична система за регистрация на гласоподавателите, като по този начин се премахва вероятността от злоупотреби с вота, като същевременно правителството е спечелило и доверието на хората. „В момента Монголия има едно от най-модерното изборно законодателство. Подходът им би трябвало да е пример за ЕС, в това число и за България, където отдавна говорим за въвеждането на електронно гласуване“, допълни още евродепутатът.

FB Comments
Предишна публикация:
ktb-konpi
Внесоха сигнал до Цацаров за манипулиране на сметки в КТБ след затварянето на банката

Неправителствената организация "Ние Гражданите" внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до представителството на ЕК у нас за манипулирани...

police_protest7
Протестиращите полицаи искат и оставки

Преди протеста, предвиден за петък вечерта в София, синдикатите в МВР ще участвата в заседание на съвета за социално партньорство...

Plevneliev-111
България ще е най-засегната при фалит на Гърция

Даваме си сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, до рязко задълбочаване на кризата в Гърция,...

Затвори