_DSC8433

Корпоративна търговска банка остава заключена поне до 21 септември

Това става ясно от съобщение на БНБ. Срокът за особения надзор на КТБ ще е в допустимите по закон 3 месеца, т.е. банката няма да отвори идния понеделник.

Ето и текста на съобщението:

След постигнатия консенсус на срещата вчера при президента на Република България, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, Българската народна банка предприе действия в следните две насоки:

1. БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз;

2. БНБ започна разговори с председателя на Европейския банков орган г-н Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение.

Това означава, че и „здравата“ част от КТБ няма да баде прехвърлена в Креди Агрикол-България.

FB Comments
Предишна публикация:
Ivan-Kostov
Защитниците на КТБ Костов и Стоян Александров в конфликт на интереси-имали по 1 млн. депозити в затворения трезор

Семейството на Иван Костов има няколко депозита за общо около 1 млн. лева в КТБ -това твърди capital.bg в текст...

junker
Очаквано избраха Юнкер за председател на ЕК

Европейският парламент избра чрез тайно гласуване Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия с 422 гласа "за" при нужни 376....

_DSC8418
Борисов: За да се вземат адекватни решения, трябва да се знае цялата истина за КТБ

Само създаваме напрежение в системата. Вчера казах – имаме два варианта. Действаме си по сегашния закон и си вървим нататък,...

Затвори